Breda wil op Werelderfgoedlijst

Een dagje uit in Breda! |  deel via WhatsApp | Nieuws door

Gemeentebestuur draagt binnenstad voor als werelderfgoed

1 juni 2010 Cultuur Breda, Noord-Brabant De binnenstad van Breda moet op de Werelderfgoedlijst van Unesco, vindt het gemeentebestuur van de stad.

De binnenstad van Breda, het gebied binnen de singels, bestaat al sinds de 19e eeuw. Een woordvoerder van de gemeente legt uit wat dit gebied zo uniek maakt. "De Nassau's, voorouders van de Oranjes, hebben een groot stempel gedrukt op de stad. Daar is nog veel van over, zoals Kasteel Breda en de Begijnhof. Ook staan er nog veel hofhuizen in de omgeving. Dit is zo interessant en maakt Breda een belangrijke stad in de nationale geschiedenis." De gemeente heeft de binnenstad voorgedragen voor plaatsing op de voorlopige lijst voor het Werelderfgoed.

Hoe lang de procedure voor een plaatsje op de Werelderfgoedlijst duurt is nog niet bekend. "Daar hebben we geen ervaring mee. Of we een goede kans maken? Echt geen idee." In Nederland staan inmiddels acht monumenten op de Werelderfgoedlijst van Unesco. Iedere tien jaar vraagt Unesco de lidstaten een nieuwe voorlopige Werelderfgoedlijst op te stellen.

Oordeel zelf of Breda een plekje op de Werelderfgoedlijst verdient. Ga een dagje uit in Breda.

Laatst gewijzigd: 2011-05-09 10:46:50 · Gepubliceerd: 2010-06-01 11:19:54 - 374