Kunstenares zit 700 uur lang stil

 deel via WhatsApp | Nieuws door

Bijzondere 'act' in Amerikaans museum ten einde

2 juni 2010 Cultuur Een Servische kunstenares zat de afgelopen maanden 700 uur tegenover het publiek van het Museum van Moderne Kunst in New York. Een record! Maandag stopte ze met haar lange reeks.

Marina Abramovic keek het publiek met een lege blik aan: zeven uur per dag, zes dagen per week. Bezoekers van het museum mochten tegenover de vrouw plaatsnemen om blikken uit te wisselen.

In totaal zaten 1.400 mensen tegenover Abramovic, waaronder beroemdheden als Lou Reed, Björk, Marisa Tomei en Isabella Rossellini. Sommigen trokken er een hele dag voor uit om tegenover de vrouw te zitten, anderen hielden het niet langer vol dan een paar minuten.

De kunstenares, wiens uiterlijk overeenkomt met die van operazangers Maria Callas, had een lange rode jurk aan. Abramovic heeft nog wel eens voor hetere vuren gestaan. Voor een bepaalde tentoonstelling stond ze ooit urenlang stil. Op een gegeven moment hield een man een pistool tegen haar nek, maar zelfs toen gaf ze geen kik.

De bijzondere tentoonstelling van de zittende vrouw was niet de meest controversiële act in het museum. Bezoekers moesten zich in een ander gedeelte van het museum door een smalle deur worstelen. Aan beide kanten van de deur stonden een naakte man en een naakte vrouw.

Op zoek naar kennis? Bezoek een museum in Nederland.

Laatst gewijzigd: 2011-05-09 10:46:50 · Gepubliceerd: 2010-06-02 08:02:57 - 259

Kijk ook bij...