Schilderij Mondriaan gestolen uit museum

Museum Freriks |  
Nieuws door

'Portret van Arda Boogers' verdwenen

16 juni 2010 Cultuur Winterswijk, Gelderland Het schilderij 'Portret van Arda Boogers' van Piet Mondriaan is ontvreemd uit het museum Freriks in Winterswijk.

Inbrekers forceerden de voordeur van het museumpand in de nacht van maandag op dinsdag rond 03:00 uur. Ze probeerden ook nog een ander schilderij mee te nemen, namelijk een kunstwerk van Frits Mondriaan, de oom van Piet. De dieven slaagden hier niet in, maar braken wel de lijst van dat schilderij.

23.000 euro

Op dit moment is een zoektocht begonnen naar de dieven en naar het 23.000 euro waardevolle schilderij. Wie meer weet over de diefstal, kan terecht bij de politie. Het schilderij staat tevens internationaal als ontvreemd gesignaleerd.

Boogers, vriendin van de schilders

Mondriaan schilderde Adra Boogers, een vrouw die leefde van 1891 tot 1968. Op het kunstwerk is ze slechts zeventien jaar oud. Ze was een vriendin van kunstenaars Gerrit Rietveld en Charley Toorop.

Over Mondriaan

Pieter Cornelis Mondriaan (1872 - 1944) is vooral bekend van kunstwerken met grote geometrische vormen, zwarte lijnen en primaire kleuren. Toch schilderde Mondriaan ook realistische schilderijen, zoals landschapschilderingen en portretten. Veel schilderijen van Mondriaan zijn nog steeds in Nederland te zien, zoals in het Mondriaanhuis in Amersfoort en het Gemeentemuseum in Den Haag. Het laatste museum heeft de grootste Mondriaanverzameling ter wereld!

Een dagje naar een museum in Nederland? Lees wat anderen van musea vinden op DagjeWeg.NL en geef zelf je oordeel!

Laatst gewijzigd: 2011-05-09 10:46:50 · Gepubliceerd: 2010-06-16 08:28:23 - 716