1

Wetenschappers vinden graf Caravaggio

Resten schilder teruggevonden in Toscane

Rijsmuseum Amsterdam Nieuws door

archief oud artikel 17 juni 2010 Geschiedenis Amsterdam, Noord-Holland Italiaanse wetenschappers weten het bijna zeker: ze hebben de botten gevonden van de beroemde barokschilder Michelangelo Merisi da Caravaggio.

De kunstenaar ligt begraven in de Toscaanse badplaats Porto Ercole. Onderzoekers denken dat Caravaggio (1571-1610) overleed aan een zonnesteek, maar al was verzwakt door syfilis en andere ziekten. Caravaggio leidde een losbandig leven met veel drank en prostituees. Anderen denken dat hij vermoord werd door één van de vele vijanden, die hij tijdens zijn leven maakte.

DNA

De botten zijn geanalyseerd door middel van DNA-materiaal. Van één set botten uit het Toscaanse graf klopten de gegevens met alles wat van Caravaggio bekend is. Leeftijd, de periode waarin hij stierf, geslacht en lengte. Volgens de wetenschappers is er 85 procent kans dat ze het bij het juiste eind hebben. Maar ze geven toe dat ze nooit helemaal zeker kunnen weten dat de botten van Caravaggio zijn.

Louvre en Prado

Caravaggio stierf in 1610 op 38-jarige leeftijd in Porto Ercole. Na zijn dood schonk niemand meer aandacht aan zijn talent. Pas in de twintigste eeuw werd hij herontdekt. Zijn werken hangen onder meer in de Uffizi in Florence, de National Gallery in Londen, het Louvre in Parijs en het Prado in Madrid.

In 2006 hingen een paar van de beroemde schilderijen van Caravaggio in het Rijksmuseum Amsterdam en in het Van Gogh Museum. Topstukken uit het buitenland, waaronder De Emmaüsgangers (Londen), Amor vincit omnia (Berlijn) en Het offer van Izaäk (Florence) kwamen hiervoor naar Nederland.

Nog meer prachtige schilderijen bewonderen? Ga eens een dagje naar een museum.

Laatst gewijzigd: 2011-05-09 10:46:50 · Gepubliceerd: 17 juni 2010 - 369

Activiteiten Van Gogh Museum

Nu te bezoeken

Tentoonstelling Painting as a Last Resort


In de expo 'Painting as a Last Resort' staan fantasierijke landschappen geschilderd door Matthew Wong centraal. Ontdek het oeuvre van Wong en hoe hij geïnspireerd is geraakt door Van Gogh in het...

Binnen enkele weken te bezoeken

Yoga in Van Gogh Museum

 
Reis door de seizoenen met de werken van Vincent van Gogh terwijl je je helemaal ontspant tijdens de yogales in het Van Gogh Museum.