Dag van de Architectuur

De Gebouwengids Rotterdam |  deel via WhatsApp | Nieuws door

Het tweede leven van Nederlandse architectuur

24 juni 2010 Cultuur Een universiteitsgebouw wordt een museum, een fabriek wordt een kantoor. Gebouwen krijgen een tweede kans met een nieuw jasje ontworpen door de architect. Tijdens de Dag van de Architectuur krijgen bezoekers de kans de binnenkant van dit jasje te bekijken. Ga mee met de architecten en zie hun werk met eigen ogen op 26 en 27 juni.

Door het hele land zijn gebouwen te bewonderen, waarvan de deuren normaal gesloten blijven. Grijp deze kans en luister naar het verhaal achter de gevels van uw eigen woonplaats. Het hele programma van de Dag van de Architectuur is te  vinden op de website. DagjeWeg.NL zocht alvast een paar leuke activiteiten uit.

Meppel

Tijdens de Dag van de Architectuur is de voormalige gasfabriek in Meppel open voor publiek. Medewerkers van het architectenbureau B+O leidden bezoekers rond in de fabriek. Een gasfabriek? Die herken je van binnen niet meer terug. Een interieurzaak, een advocatenkantoor, een adviesbureau en nog meer bedrijven namen hier hun intrek. Benieuwd hoe dat eruit ziet? Kom kijken op 26 juni van 10:00 tot 16:00 uur!

Almere

In Almere maken ze er een hele dag van, vol aantrekkelijke activiteiten. Eerst een Architectuurontbijt in het Tijdelijk Museum Almere in het Homeruskwartier. Dan even luisteren naar twee lezingen van stadsarcheoloog Willem-Jan Hogestijn en landschapsarchitect Thijs van Hees. Wat is er te vinden in de bodem van Almere Poort? En hoe leg je een stadspark aan zonder de kostbare archeologische vondsten te beschadigen? In Architectuurcentrum Casla wordt de tentoonstelling Het Landschap van Almere geopend. Dit is nog maar een tipje van de sluier, dus bekijk het hele programma in Almere.

Leeuwarden

Waar de rest van het land de Dag van de Architectuur viert, doen ze het in Leeuwarden ietsje anders. Zaterdagavond 26 juni begint om 19:30 uur de Nacht van de Architectuur. Iedereen die geïnteresseerd is in de Friese provincie en wil discussiëren over actuele architectuur is hier op de goede plaats. Friese Parels/extreme make-over is de ondertitel van het jaarthema Architectuur en hergebruik. Onder leiding van een gids worden vier projecten bezocht: Hartelust, Provinciehuis, Fries Museum en Blokhuispoort. Deelname is gratis. Aanmelden is noodzakelijk per e-mail naar info@ARKfryslan.nl. Vermeldt naam, adres en aantal personen en of u beschikt over een eigen fiets. Alle informatie is beschikbaar op de website van de Dag van de Architectuur.

Arnhem

In Arnhem staan de gebouwen in hun tweede leven centraal. Onder andere het Luxor Theater en De Grote Enk zijn voorbeelden van projecten, die door renovatie een nieuw leven zijn begonnen. Bezoekers krijgen een rondleiding in deze gebouwen. In Hotel Royal is een tentoonstelling ingericht van diverse architectenbureaus en hun plannen voor een leeg staand pand in Arnhem. Kruip in het brein van de architect! Het complete programma in Arnhem.

Van noord tot zuid en van oost naar west. In het hele land is het dit weekend de Dag van de Architectuur. Kijk snel of uw woonplaats ook mee doet! Het complete programma van de Dag van Architectuur is hier te vinden.

Wandel langs iedere dag langs de mooiste gebouwen in de Nederlandse steden met De Gebouwengids! Ga op excursie in Utrecht, Amsterdam, Almere en Rotterdam.

Kijk ook bij...

Laatst gewijzigd: 2016-07-28 14:57:09 · Gepubliceerd: 2010-06-24 09:45:07 - 359