Waar komt het Nationaal Historisch Museum?

 deel via WhatsApp | Nieuws door

Parkeerproblematiek is knelpunt

24 juni 2010 Cultuur Arnhem, Gelderland Natuurlijk is het leuk als het Nationaal Historisch Museum straks in Arnhem wordt gebouwd, maar minder leuk is het feit dat de parkeerplaats meer kost dan het museum zelf. De Tweede Kamer geeft de gemeente Arnhem tot september de tijd om een oplossing te vinden voor het zestig miljoen euro kostende parkeerprobleem.

Het is eigenlijk heel simpel: Arnhem krijgt 50 miljoen euro om het Nationaal Historisch Museum te bouwen. Nu vraagt de gemeente 110 miljoen euro: 50 miljoen voor het museum, 60 miljoen voor de parkeerplaats.

De Tweede Kamer vindt dat de gemeente en de organisatie van het museum het knelpunt moeten oplossen. "Arnhem heeft beloofd dat ze het kan, laat ze het nu maar aantonen", zegt Martin Bosma van de PVV. "We wachten het af", zegt PvdA'er Jetta Klijnsma.

Parkeerproblematiek

Het grote probleem is dat de parkeerplaats ondergronds moet worden gebouwd. Dit kost veel geld. Natuurlijk is het ook mogelijk om boven de grond te bouwen - dan zijn de kosten slechts 7,5 miljoen euro - maar dan wordt het natuurgebied in de omgeving aangetast.

Andere locatie

Er gaan ook geruchten rond dat sommige politici een andere locatie willen. Zo vindt Boris van der Ham dat Arnhem die zestig miljoen zelf moet bijdragen. "Of het museum moet naar Den Haag." En de SP? Die wil het museum sowieso in Den Haag. "Arnhem is geen logische plek, veel minder toeristen dan in Den Haag", zegt Jasper van Dijk van de linkse partij.

Goed bezig

Hans Esmeijer, de Gelderse gedeputeerde voor cultuur, maakt zich geen zorgen. "Wie roepen dat nou? Een handjevol personen. De Tweede Kamer heeft tot tweemaal toe voor Arnhem gekozen, het ligt gewoon vast. Daarop zal men zeker niet terugkomen." Hij is vol lof over de organisatie van het Nationaal Historisch Museum. "Die jongens zijn goed bezig. Ik ben onder de indruk van wat ze al tot stand hebben gebracht."

Geen reactie

DagjeWeg.NL heeft nog geen reactie ontvangen over deze kwestie van de gemeente Arnhem. Wel zei burgemeester Pauline Krikke in een eerder interview dat ze zich geen zorgen maakt over Arnhem als locatie. "Het museum komt in Arnhem, daar ben ik zeker van. Ik heb dat vandaag ook weer van de Kamer gehoord."

Een dagje uit naar Arnhem? De beste tips staan op DagjeWeg.NL!

Laatst gewijzigd: 2011-05-09 10:46:50 · Gepubliceerd: 2010-06-24 16:15:40 - 230

Kijk ook bij...

2 reacties: