Chinese schilder Wu overleden

Guanzhong vader van moderne Chinese schilderkunst

Nieuws door

archief oud artikel 28 juni 2010 Cultuur De Chinese schilder Wu Guanzhong is vrijdagavond op 91-jarige leeftijd in een ziekenhuis in Peking overleden.

Wu wordt gezien als de vader van de moderne Chinese schilderkunst. Hij combineerde westerse schildertechnieken met Chinese inkt. Hierdoor ontstond een nieuwe soort kunst. Schilderijen van zijn hand leveren enorme bedragen op. Vorig jaar werd een van zijn werken nog voor bijna 26 miljoen euro verkocht op een veiling.

Wu wilde zijn kunstwerken vooral aan het grote publiek laten zien, daarom verkocht hij niet alles. In totaal doneerde hij 52 van zijn werken aan musea. De laatste donatie deed hij op zijn sterfdag. Hij schonk vijf inkttekeningen aan het kunstmuseum in Hongkong.

Culturele Revolutie

Wu werd in 1919 geboren in Yixing in de provincie Jiangsu. Hij studeerde in Frankrijk en keerde in 1950 terug naar China. In de jaren zeventig kwam hij tijdens de Culturele Revolutie in een werkkamp terecht. In die tijd waren namelijk alle kunstuitingen verboden. In 1976 begon hij weer met schilderen.

Lees meer nieuws over kunst op DagjeWeg.NL.

Laatst gewijzigd: 2011-05-09 10:46:50 · Gepubliceerd: 28 juni 2010 - 214

Dit past bij 'Chinese schilder Wu overleden'