1

Mensenoffers in Wereldmuseum Rotterdam

INCA's, Capac Hucha

Wereldmuseum Rotterdam Nieuws door

archief oud artikel 1 juli 2010 Cultuur Rotterdam, Zuid-Holland Het Wereldmuseum Rotterdam presenteert vanaf vandaag een nieuwe tentoonstelling: INCA's, Capac Hucha. Hierin komt het bloedstollende verhaal over mensenoffers bij de Andesculturen tot leven.

"Het is voor het eerst dat er een tentoonstelling aan mensenoffers is gewijd", vertelt Marieke de Wolf, woordvoerder van het Wereldmuseum. "Nog steeds worden er mensen geofferd voor rituelen. De tentoonstelling INCA's, Capac Hucha is dan ook ontzettend actueel."

Capac Hucha

Op de bergtoppen van de Andes zijn in de twintigste eeuw overblijfselen van kinderoffers gevonden. Door de sneeuw zijn de mummies onvoorstelbaar goed bewaard gebleven. De kinderen waren onderdeel van het Inca staatsritueel Capac Hucha, de koninklijke plicht om mensenoffers uit te voeren. Door deze offers legden ze contact met goden en voorouders die de koning kennis gaven over heden, verleden en toekomst. De kinderoffers bij de Inca's werden versierd met schitterende voorwerpen, waarvan de aangeklede gouden en zilveren beeldjes het bekendst zijn.

Een paar van deze beeldjes zijn ook te zien in de tentoonstelling. In totaal zijn er driehonderd voorwerpen uit allerlei Europese musea verzameld in het museum. Die laten het hoe en waarom zien van de mensenoffers. De tentoonstelling is te zien tot en met 14 november 2010.

Ga een dagje naar Rotterdam en ontdek deze havenstad!

Laatst gewijzigd: 2011-05-09 10:46:50 · Gepubliceerd: 1 juli 2010 - 679