1

Prinses Margriet als boegbeeld koopvaardij

Nieuwe tentoonstelling in het Maritiem Museum Rotterdam

Maritiem Museum Rotterdam Nieuws door

archief oud artikel 1 juli 2010 Cultuur Rotterdam, Zuid-Holland Vandaag opent Prinses Margriet een nieuwe tentoonstelling in het Maritiem Museum in Rotterdam. Bezoekers beleven haar status als petekind van de koopvaardij, door haar verhalen en bezittingen.

Een symbool van hoop voor zeelieden en hun nabestaanden was Prinses Margriet, petekind van de Nederlandse koopvaardij. In een speciaal voor de tentoonstelling, Prinses Margriet, boegbeeld van de koopvaardij, gemaakte film legt de prinses uit hoe belangrijk de koopvaardij is. "Wat veel mensen niet weten is welk buitengewoon aandeel de koopvaardij heeft gehad in de oorlogvoering". Door dit interview en persoonlijke bezittingen van Prinses Margriet als kind komt dit besef ook bij de bezoeker.

Herinneringen

Prinses Margriet deelt haar herinnering aan verjaardagsfeestjes met zeemanswezen, de oorlog en de onthulling van het Nationaal Monument van de Koopvaardij 'De Boeg'. Kinderen komen er in de tentoonstelling achter hoe het leven van een prinses is.

Margriet als symbool van hoop

Koningin Wilhelmina koos in 1942 de margriet als symbool van verbondenheid, het verzet en geloof in herstel van de vrijheid. Toen er op 19 januari 1943 een derde prinsesje geboren werd, besloten ze haar Margriet te noemen. Bij de doop traden vertegenwoordigers van de koopvaardij op. Deze verbondenheid gaat verder in de volgende generatie: ook Prins Maurits is een petekind van de koopvaardij.

'Prinses Margriet, boegbeeld van de koopvaardij',
Maritiem Museum Rotterdam
2 juli 2010 tot 9 januari 2011

Toegangsprijs: €7,50 voor volwassenen en €4,- voor kinderen.

Laatst gewijzigd: 2011-05-09 10:46:50 · Gepubliceerd: 1 juli 2010 - 374

Activiteiten Maritiem Museum Rotterdam

Nu te bezoeken

Bestemming havenstad


Ontdek het verleden, heden en de toekomst van Rotterdam. Stap in een virtuele metro en reis van dam tot wereldhaven. Je komt erachter, hoe de Rotterdamse haven uitgroeide tot de grootste van Europa.

Offshore Experience


Ervaar zélf hoe boormeesters, kraanmachinisten, windmolenspecialisten en helikopterpiloten hun uitdagende werk midden op zee weten te klaren. En denk mee over de energiewinning van morgen. De wind...