Immense schilderijen en serene rust

Noordbrabants Museum |  deel via WhatsApp | Reportage door

Van Bruegel tot Van Gogh

7 juli 2010 Cultuur Den Bosch, Noord-Brabant De serene rust van de schilderijen van Pieter Bruegel en Vincent van Gogh vervangt de hectiek van de tentoonstelling van Jeroen Bosch. Ook al had Van Gogh maar één oor, schilderen kon hij zeker!

Meer tentoonstellingen in het Noordbrabants Museum

Enorme gouden krullige schilderijen vullen de zaal. Even krabben we achter onze oren. Zijn we in de woonkamer van Frans Bauer beland? De kitscherige schilderijen zouden daar zeker niet misstaan. Maar niets is minder waar. In de tentoonstelling Van Bruegel tot Van Gogh ontdekken we een collectie aansprekende schilderijen van oude meesters uit de Zuidelijke Nederlanden. De tentoonstelling loodst bezoekers van het begin van de zestiende eeuw naar het einde van de negentiende eeuw.

Wat als eerste opvalt zijn een aantal immense schilderijen, die reiken van de grond tot aan het plafond. De maker had vast een aardige ladder nodig om ook de top van het schilderij van verf te voorzien. Door de enorme omvang van de schilderijen maken de figuren op het schilderij meteen indruk. Een wit paard met fluwelen vleugels galoppeert ons vanaf het schilderij tegemoet. Het is Pegasus. Minerva probeert dit goddelijke paard te beteugelen op een schilderij van Jan Boeckhorst.

Spreekwoorden

In het schilderij 'De verkeerde wereld' van Pieter Bruegel zijn tientallen spreekwoorden op een humoristische wijze bijelkaar gebracht. Uit een raampje hangt een man met blote billen, die poept op een wereldbol. Hij beeldt het gezegde 'schijt aan de wereld' uit. Dat betekent dat hij zich nergens iets van aantrekt.

De gezichten van schilders blijven vaak onbekend. Zij blijven liever 'achter de schermen'. David Teniers was niet één van hen. De beroemde schilderijen 'de vier jaargetijden' zijn van zijn hand. Op een interactief scherm naast het schilderij ontdekken we dat het gezin op het laatste schilderij in de reeks, het gezin van David Teniers zelf is. Zo is zijn familie voor eeuwig vastgelegd.

Vind nog meer Brabantse uitjes!
Foto 1. Portret van Vincent van Gogh. Foto's: Flickr.com
Het spreekwoordenschilderij van Pieter Bruegel. Foto: Flickr.com

Kijk ook bij...

Laatst gewijzigd: 2021-03-01 18:21:13 · Gepubliceerd: 2010-07-05 10:27:43 - 5211