Tijdelijke tentoonstellingen in beeld

Noordbrabants Museum |  
Reportage door

Baest & Gekoesterde schoonheid

7 juli 2010 Cultuur Den Bosch, Noord-Brabant De zalen van het Noordbrabants Museum zijn eindeloos. Sommigen zijn gevuld met permanente exposities, anderen hebben tijdelijke bewoners onder hun hoede. De tentoonstellingen van deze zomer zijn Baest - Geheim Landschap en Gekoesterde schoonheid - Kunst uit Brabants privébezit. Prachtige natuurfoto's en een grote verzameling kunst van Brabantse liefhebbers, bijeengebracht in één museum.

Meer tentoonstellingen in het Noordbrabants Museum

Van Bruegel tot Van Gogh

Vanuit de tentoonstelling Van Bruegel tot Van Gogh loop je via een trap naar beneden zo het geheime landschap van fotograaf Marc Mulders binnen. De prachtige natuur is overweldigend. Glinsterende dauwdruppels liggen als diamanten op stevige grassprieten. Sneeuwvlokken bedekken de eens zo groene bomen en op een andere foto schijnt de zon ons tegemoet. Sommige foto's zijn als een onbelangrijke poster op de muur bevestigt met een punaise. Andere afbeeldingen krijgen meer aandacht en zijn in een mooie glazen lijst te zien.

Baest

Marc Mulders verliet het hectische Tilburg voor één van de boerderijen op landgoed De Baest bij Oirschot. Vanuit deze prachtige parel in de natuur schoot hij deze schitterende kiekjes. Mulders bedoelt deze foto's 'als tegengif voor de verstoorde harmonie in de natuur'. De tentoonstelling is nog te zien tot 29 augustus 2010.

Als je de hoek om gaat, kom je terecht in een heel nieuw gedeelte van het museum. De authentieke trappen en romantische plinten zijn vervangen door grijze kleuren en kille muren. Maar de inhoud van deze zaal is prachtig. In de tentoonstelling Gekoesterde Schoonheid is te zien dat Brabanders van verzamelen houden. Deze immense collectie kunst is namelijk geheel tot stand gekomen door Brabantse kunstliefhebbers. De schilderijen zijn vanuit de huiskamer zo verhuisd naar een bijzonder plekje in het Noordbrabants Museum. Nog nooit eerder werden deze kunstschatten samen gepresenteerd. Wat opvalt is dat sommige schilderijen typisch Brabants zijn, zoals een schilderij van het interieur van de Sint Janskathedraal van Johannes Bosboom. En andere schilderijen hebben weer helemaal niks met de zuidelijke provincie te maken, zoals een schilderij van koningin Beatrix door Andy Warhol.

Op de zolder van de zaal tonen kinderen hun verzamelkunsten. De tienjarige Joren is helemaal gek van postelastieken. Hij heeft er al 1250. "De postbode doet nu zelfs elastieken door de deur omdat hij weet dat ik er zo van houd." Ook schelpen, schildpadden en tollen weten de verzameldrang van kinderen te prikkelen.

Vind nog meer Brabantse uitjes!
Foto 1. Een schilderij van Jan Steen. Foto's: Noordbrabants Museum.
Foto 2. Het interieur van de Sint Janskathedraal.

Laatst gewijzigd: 2011-08-29 16:47:52 · Gepubliceerd: 2010-07-05 11:01:01 - 844