Heidebrand teistert Heeze

Ga een dagje uit in de natuur |  
Nieuws door

150 hectare heide en bos in vlammen op

6 juli 2010 Natuur Heeze, Noord-Brabant De brand die vrijdag ontstond op de Strabrechtse Heide is zo goed als geblust. De flora en fauna in het unieke natuurgebied zijn door de brand beschadigd.

In totaal ging de afgelopen dagen ongeveer 150 hectare natuur in vlammen op. De helft van het verbrande gebied bestaat uit heide, de andere helft is bos. Het is nog onbekend hoe de brand is ontstaan.

Geldrop

De brand in de buurt van Geldrop leek zondag geblust, maar er waren nog enkele ondergrondse vuurhaarden. Hierdoor laaide de brand maandagochtend weer op. Er waren militairen en brandweerlieden nodig om het vuur te bedwingen.

Militairen

"Wij zijn hier vanochtend aangekomen en toen hebben ze ons gekoppeld aan brandweerlieden", zegt militair Peter Botterhuis. "Die hebben ons deze middag mee op het terrein genomen. Vervolgens hebben we een sector aangewezen gekregen. De brand was daar weg, maar de aarde smeulde nog steeds. Daar hebben ze ons laten zien hoe we het vuur uit de grond kregen. Zo hebben we het hele gebied afgewerkt, zodat alles nu uit is."

Des te meer mensen komen helpen, des te beter. "Zo proberen we met schoppen, vuurzwepen en waterstralen de ondergrondse vuurhaarden te blussen", zegt brandweercommandant Ad van Wingerden.

Hoe groot de schade is, wordt de komende dagen of weken duidelijk.

Een dagje uit in de natuur? Alle tips staan op DagjeWeg.NL!

Laatst gewijzigd: 2011-05-09 10:46:50 · Gepubliceerd: 2010-07-05 19:20:31 - 232