Ede eert vliegpionier Jan Hilgers

Historisch Museum Ede |  
Nieuws door

Eerste vlucht boven Nederlandse bodem 100 jaar geleden

7 juli 2010 Cultuur Ede, Gelderland Jan Hilgers vloog 100 jaar geleden vanaf de Doesburgerheide bij Ede als eerste boven Nederlandse bodem. Enkele minuten in de lucht bezorgden de eerste Flying Dutchman eeuwige roem. Ede eert hem met een spectaculaire vliegtuigshow op 18 september.

Een Blériot XI bracht Jan Hilgers tot grote hoogten. Een replica van dit vliegtuig opent op 18 september een spectaculaire vliegshow op de Ginkelse Heide. Vele andere historische vliegtuigen maken hun opwachting in deze show. In het Historisch Museum Ede is van 3 juli tot en met 24 oktober de tentoonstelling 100 jaar eerste vlucht Jan Hilgers te zien. Foto's, vliegtuigmodellen en films verbeelden de eerste decennia van de luchtvaart.

Eerste Nederlandse vlucht

Een brevet had Hilgers nog niet, dus de vlucht stelde toentertijd weinig voor. Hij vloog een recht stuk, zette het vliegtuig aan de grond, draaide en vloog hetzelfde stuk terug. In Heerenveen planden ze al langer een vliegdemonstratie, om zo de primeur van de eerste Nederlandse vlieger boven Nederlandse bodem te pakken. Jan Hilgers werd door zijn firma Verwey en Lugard terug gehaald en klopte Clément van Maasdijk, die twee dagen later in Heerenveen zijn eerste vlucht maakte.

Gelderland is een prachtige provincie. Ga op vakantie in Gelderland!

Laatst gewijzigd: 2011-05-09 10:46:50 · Gepubliceerd: 2010-07-07 13:56:17 - 462