1

Nederlandse films gaan voor Oscar

Dertien films hopen op overwinning

Een avondje naar het theater Nieuws door

archief oud artikel 21 juli 2010 Cultuur De parels van de Nederlandse filmindustrie zijn aangemeld voor de Nederlandse Oscarselectie. Onder meer De Gelukkige Huisvrouw, Komt een Vrouw bij de Dokter en De Hel van '63 dingen mee naar een inzending voor de Oscars.

Ook Terug Naar de Kust, Iep! en Tirza hopen op een overwinning. In totaal zijn dertien Nederlandse films aangemeld. Op 1 september kiest een commissie de Nederlandse Oscarinzending.

Oorlogswinter

Vorig jaar liep het voor de Nederlandse inzending niet zo goed af. Wit Licht, met Marco Borsato in de hoofdrol, werd in eerste instantie uitgekozen. Deze inzending was later opnieuw gemonteerd om het ook in het buitenland goed te doen en dus geen Nederlandse film. Uiteindelijk werd Oorlogswinter ingestuurd. Deze film eindigde bij de laatste negen films en behoorde dus niet bij de beste vijf, die meedingen naar een Oscar. Driemaal won een Nederlandse film een Oscar voor de beste buitenlandse film: De Aanslag (1986), Antonia (1996) en Karakter (1997).

Hollywood

De Academy Award, beter bekend als de Oscar, is de belangrijkste filmprijs in de Verenigde Staten. De officiële naam van het Oscarbeeld is de Academy Award of Merit. Jaarlijks worden de prijzen, in de maand februari, in 30 categorieën uitgereikt in het Kodak Theatre in Hollywood.

Alle Nederlandse inzendingen

De gelukkige huisvrouw - Antoinette Beumer
Happy End - Frans Weisz
De hel van '63 - Steven de Jong
Hunting & Zn. - Sander Burger
Iep! - Lemming Film
Joy - Mijke de Jong
Komt een vrouw bij de dokter- Reinout Oerlemans
Shocking Blue - Mark de Cloe
Terug naar de kust - Will Koopman
Tirza - Rudolf van den Berg
De vliegenierster van Kazbek - Ineke Smits
Win/Win - Jaap van Heusden
Zwart Water - Elbert van Strien

Gek op films en andere voorstellingen? Ga een avondje naar het theater!

Laatst gewijzigd: 2011-05-09 10:46:50 · Gepubliceerd: 21 juli 2010 - 381