Pelikaan Blauwerick landt in IJmuiden

Pelikanen ontsnappen uit Safaripark Beekse Bergen

Safaripark Beekse Bergen Nieuws door

archief oud artikel 21 juli 2010 Natuur Hilvarenbeek, Noord-Brabant Pelikaan Blauwerick is gespot in IJmuiden. De pelikaan ontsnapte afgelopen vrijdag met twee soortgenoten uit Safaripark Beekse Bergen in Hilvarenbeek. Eén pelikaan is inmiddels weer thuis, de andere twee vliegen ergens in Nederland.

Uitje naar de stad

Gisteren vlogen de pelikanen Blauwerick en Groenerick rond in Den Haag. Ze namen een kijkje in de stad en waggelden rond in de duinen van Scheveningen. Bij de Noordzee is voldoende voedsel voor de vogels om te overleven. “Maar we hopen dat ze onze vis lekkerder vinden dan die uit de Noordzee en snel terugkeren”, aldus een woordvoerder van het dierenpark.

Blauwerick in IJmuiden

Blauwerick, te herkennen aan de blauwe ring om zijn poot, is inderdaad in de buurt van de Noordzee gebleven en zat gisterenavond laat op een dak in IJmuiden. De tamme pelikanen zijn met wat voer goed te lokken, volgens Beekse Bergen. Daarna laat het dier zich makkelijk pakken. Op een dak van vijftien meter hoog bleek dat 's avonds toch niet te lukken en moesten de hulpdiensten Blauwerick laten gaan. Woensdagochtend was het dier nog steeds in de omgeving van IJmuiden te vinden. Van Groenerick, geringd met een groene ring, ontbreekt op dit moment nog ieder spoor.

Update 22/7/2010: Groenerick zou zijn gezien in Antwerpen. Beekse Bergen weet nog niet zeker of hij het is, foto's zouden dat moeten uitwijzen.

Update 23/7/2010: Blauwerick is weer terecht! Hij stond in Den Oever aan de kant van de weg. Omdat het gevaarlijk was om hem daar te vangen heeft de politie het dier wat opgejaagd. Blauwerick ging vervolgens een boerenschuur in en de boer deed snel de deur dicht. Medewerkers van Beekse Bergen hebben hem donderdagavond daar opgehaald.

Terug naar huis

Omdat de dieren al een aantal dagen in de vrije natuur vliegen wordt het steeds lastiger om ze te vangen. Beekse Bergen vraagt daarom de beesten niet te voeren, zodat ze terug vliegen naar hun eigen nest in het safaripark in Hilvarenbeek.

Gek van dieren? DagjeWeg.NL heeft het overzicht van alle dierentuinen in Nederland.

Laatst gewijzigd: 2011-05-09 10:46:50 · Gepubliceerd: 21 juli 2010 - 398