1

Was meesterschilder Van Gogh gek?

Dolhuys onderzoekt gezondheid Van Gogh

Museum Het Dolhuys Nieuws door

archief oud artikel 25 augustus 2010 Cultuur Haarlem, Noord-Holland Was meesterschilder Vincent van Gogh alleen een gekke kunstenaar of bestaat er een verband tussen zijn gekte en zijn talent? Deze vraag staat centraal in de nieuwe tentoonstelling Dossier Van Gogh: gek of geniaal in Museum Het Dolhuys in Haarlem.

Op 29 juli was het precies 120 jaar geleden dat Van Gogh stierf, aan de gevolgen van de zelfmoordpoging die hij twee dagen eerder deed. Reden te meer voor Museum Het Dolhuys om zijn gezondheid eens onder de loep te nemen. "Van Gogh is iemand die heel erg goed bij ons museum past", vertelt Dimitry van den Berg, woordvoerder van Museum Het Dolhuys. "Vincent van Gogh staat bekend als de gekke kunstenaar. Maar was hij wel gek? Ook in ons museum stellen wij vaak de vraag: 'wat is normaal en wat is niet normaal?'"

Psychiaters

Wat vinden Nederlanders van Van Gogh? Wat vinden psychiaters van Van Gogh? En wat vindt hij van zichzelf? Op deze vragen krijgen bezoekers in de tentoonstelling antwoord. Door middel van filmbeelden, geluidsfragmenten en een grafiek, waaruit blijkt dat Van Gogh tijdens zijn winterdip weinig produceerde, komt het verhaal achter de schilder tot leven. Ook is er voor het eerst aandacht voor een petitie van zijn buren in Arles, die na het ‘oor-incident' aandringen op opname van Van Gogh. "Wat ik zelf het leukste vind aan de tentoonstelling, is dat bezoekers ook gaan nadenken over zichzelf. Bepaalt wat je doet, wie je bent? Of bepaalt waar je vandaan komt, wie je bent? De tentoonstelling dwingt mensen verder te kijken", vertelt Van den Berg.

Elk jaar krijgt Het Dolhuys 35.000 bezoekers. "We hopen met deze tentoonstelling er toch wel 10.000 tot 15.000 meer te krijgen", vertelt Van den Berg. "Dit zijn dan vooral reguliere museumbezoekers, minimaal HBO-opgeleid en ouder dan 55. Maar ook mensen die geïnteresseerd zijn in de psychiatrie verwachten wij ons museum."

De tentoonstelling is te bezoeken vanaf 25 augustus 2010 tot en met 27 februari 2011.

Museumliefhebbers: DagjeWeg.NL heeft het overzicht van alle musea in Nederland.

Laatst gewijzigd: 2022-12-27 15:34:05 · Gepubliceerd: 25 augustus 2010 - 672