1

Organisatie schuldig aan drama Love Parade

Door paniek werden 21 mensen vertrapt in Duisburg

Love Parade eist 21 doden Nieuws door

archief oud artikel 29 juli 2010 Cultuur De organisatie van de Love Parade is zelf schuldig aan het enorme drama van afgelopen weekend. Dit blijkt uit een onderzoek naar de oorzaak van de ramp in Duisburg.

De organisatie heeft onder andere de bezoekersstroom niet goed ingeschat. Er zijn te weinig mensen ingezet om de festivalgangers in goede banen te leiden. De tunnel was de enige toegangsweg tot het terrein. Daar konden maar 30.000 mensen in. Ook is de hulp van de politie te laat ingeroepen en is het festivalterrein te laat geopend, waardoor duizenden mensen stonden te dringen bij de toegang. De hekken zouden om 11:00 open gaan, maar dit werd uiteindelijk pas om 12:00 uur.

De politie wees de organisatie dagen voor de Love Parade op de gevaren van de tunnel. Die adviezen zijn niet opgevolgd. Ook toen zaterdag duidelijk werd dat het mis ging, luisterde de organisator niet naar de politie.

Doodgedrukt

Het drama ontstond in de voetgangerstunnel, die naar de enige ingang van het festivalterrein leidde. Omdat de tunnel als in- en uitgang werd gebruikt, werden 21 mensen vertrapt toen er paniek uitbrak. Uit autopsie blijkt dat alle slachtoffers zijn doodgedrukt. "Mensen klapten dubbel als luciferstokjes", vertelt een getuige aan Trouw. "De politie hield de nooduitgangen gesloten. Ongelooflijk. Je houdt die mensen toch niet opgesloten?", vertelt een andere getuige aan BN/De Stem. Aanstaande zaterdag is er in Duisburg een rouwdienst voor de slachtoffers.

Laatst gewijzigd: 2011-05-09 10:46:50 · Gepubliceerd: 29 juli 2010 - 1231