Meesterwerk Rembrandt in Rijksmuseum

Redactioneel door

Een unieke vriendschap tentoongesteld

7 september 2010 Geschiedenis Amsterdam, Noord-Holland Van 7 september tot en met 29 november heeft het Rijksmuseum in Amsterdam wel iets héél bijzonders. Speciaal voor de nieuwe tentoonstelling 'Rembrandt en Jan Six. Een Amsterdamse vriendschap.' komt het beroemde portret van Jan Six naar het Rijksmuseum!

Het schilderij uit de zeventiende eeuw verhuist tijdelijk naar het Rijksmuseum. Het huis van de huidige eigenaren, familie Six, wordt namelijk verbouwd. "Wij zijn heel blij dat wij het schilderij in bruikleen hebben. Het is echt een unieke situatie. Het schilderij wordt normaal gesproken zeer zelden aan publiek getoond omdat het in particulier bezit is," zegt Elles Kamphuis, woordvoerster van Rijksmuseum Amsterdam. "We verwachten dan ook veel bezoekers."

Het portret van Jan Six is zeker niet het eerste portret dat Rembrandt van Six maakte. De eerste ets die Rembrandt van Six maakte, stamt al uit 1647. In de tentoonstelling zijn deze etsen met de ontwerptekeningen daarvoor te zien. Ook toont de presentatie een paar onofficieel geëtste portretten van voor de zeventiende eeuw. Eén van de portretten lijkt het opstapje te zijn naar het schilderij van Six. Het gaat om het portret van uitgever Clemendt de Jonge, die daar net als Jan Six een flaphoed, zwierige mantel en handschoenen draagt.

Door dik en dun

Hoewel Six en Rembrandt allebei tot heel verschillende sociale lagen van Amsterdam behoorden, staat het vast dat zij elkaar kenden. Jan Six, als rijke man, gaf Rembrandt verschillende opdrachten. Rembrandt droeg tekeningen aan hem op en Six leende geld aan de kunstenaar die schulden had.

Laatst gewijzigd: 2011-05-09 10:46:50 · Gepubliceerd: 2010-08-19 12:27:21 - 1313