Witte topstukken in Rijksmuseum

Stoel Gerrit Rietveld en schotelreliëf van Jan Schoonhoven

Rijksmuseum Amsterdam Nieuws door

archief oud artikel 31 augustus 2010 Cultuur Amsterdam, Noord-Holland Twee nieuwe topstukken hebben hun weg gevonden naar het Rijksmuseum Amsterdam. Een schotelreliëf van Jan Schoonhoven en een witte versie van de beroemde leunstoel van Gerrit Rietveld. Beide kunstwerken zijn tot en met 4 oktober te zien.

De witte leunstoel van Gerrit Rietveld is volgens het Rijksmuseum van bijzondere waarde. Het bekende ontwerp in blauw en rood was het gezicht van de kunstbeweging De Stijl. De stoel kon in verschillende houtsoorten besteld worden en schrijfster Til Brugman bestelde dit unieke witte exemplaar in 1923. Het Rijksmuseum kocht de stoel van Leigh Keno American Antiques.

Jan Schoonhoven

Jan Schoonhoven verhief alledaagse dingen tot kunst. Met aaneengeschakelde witte vierkanten en rechthoeken vormde hij de zogenaamde schotelreliëfs. Het Rijksmuseum kreeg één van deze werken van het Instituut Collectie Nederland (ICN).

Nieuwe Rijksmuseum

Beide nieuwe kunstwerken kregen vanaf 2013 een vaste plaats in het nieuwe Rijksmuseum. Bovendien is de witte Rietveld-stoel van 20 oktober 2010 tot en met 13 januari 2011 te zien in het Centraal Museum Utrecht in de tentoonstelling Rietvelds Universum.

Lees meer nieuws over kunst op DagjeWeg.NL! Meer weten over Gerrit Rietveld? Ontdek alle gebouwen van Gerrit Rietveld met iPhone-applicatie ter gelegenheid van het Rietveldjaar.

Laatst gewijzigd: 2011-05-09 10:46:50 · Gepubliceerd: 31 augustus 2010 - 525