Bloeiende koningin van de waterlelies

Victoria-waterlelie bloeit in Hortus Botanicus Amsterdam

Hortus Botanicus Amsterdam Nieuws door

archief oud artikel 31 augustus 2010 Natuur Amsterdam, Noord-Holland Sinds gisteravond half zeven staat de Victoria-waterlelie in Hortus Botanicus Amsterdam in bloei. Gisteravond was de botanische tuin speciaal voor deze gebeurtenis tot 23:00 uur geopend voor publiek.

De bloei van de Victoria amazonica oftwel de Victoria-waterlelie is een bijzondere gebeurtenis. Deze koningin van de waterlelies bloeit slechts één keer per jaar twee dagen lang. Gisteravond om half zeven barstte de knop van de Victoria in de Hortus Botanicus. De botanische tuin bleef tot 23:00 uur open om bezoekers de kans te geven de bloem in volle glorie te bewonderen.

"De waterlelie bloeit twee dagen. Als het goed is dan bloeit de bloem vandaag roze, maar hij is nu nog wit", vertelt een woordvoerster van de Hortus. Gisteren kwamen er zo'n duizend bezoekers naar de bijzondere waterlelie kijken. Ook vandaag verwacht de Hortus veel belangstellenden. "Als het droog blijft tenminste." De bloem is te zien in de verwarmde buitenvijver.

Victoria amazonica

Al sinds 1859 is de Victoria amazonica regelmatig in bloei te zien in de Amsterdamse Hortus. De enorme waterlelie gaat open wanneer het schemert. De bladeren kunnen twee meter in doorsnede worden. Na twee nachten bloeien verdwijnt de bloem onder water, waar de zaden rijpen.

Laatst gewijzigd: 2011-05-09 10:46:50 · Gepubliceerd: 31 augustus 2010 - 545