1

Bangladesh in beeld

Zoutwatertranen van Munem Wasif in Kunsthal Rotterdam

Kunsthal Rotterdam Nieuws door

archief oud artikel 7 september 2010 Cultuur Rotterdam, Zuid-Holland Wat zijn de gevolgen van de grote vloedgolven voor het dichtbevolktste land ter wereld, Bangladesh? De jonge fotograaf Munem Wasif geeft in de tentoonstelling Zoutwatertranen in Kunsthal Rotterdam het antwoord op deze vraag met prachtige zwart-wit foto's.

Fotograaf Munem Wasif brengt in Kunsthal Rotterdam de veranderingen in Bangladesh in beeld. Op zijn motorfiets scheurt hij door het land en fotografeert de inwoners. Vanaf een afstand documenteert hij twee vrouwen die bij een bron wachten tot hun kruiken met water gevuld zijn. Hij fotografeert een jonge vrouw voor een lemen hut, weggedoken in een deken. Zo wordt duidelijk hoe de overstromingen en het gebrek aan drinkwater het dagelijks leven beïnvloed. "De mooiste foto vind ik een drietal mannen die boten, geladen met jerrycans vol water, door laag tij de zee in duwen", vertelt Willemijn van Drunen, woordvoerster van Kunsthal Rotterdam. "Ze trekken water over water." Met hun vracht trekken zij een spoor in de zompige grond. De zon weerkaatst op het water aan de horizon.

Overstromingen
Hoe de overstromingen ontstaan is niet duidelijk. Wat wel meetbaar is: het zoutgehalte in de grondwaterspiegel neemt toe. Dit heeft grote gevolgen. Landbouw is onmogelijk geworden en de oude beplanting groeit niet meer. Nu wordt onderzocht welke andere inkomenstenbronnen er in Bangladesh zijn, zoals de garnalenteelt.

Indrukwekkend verhaal

"Kunsthal Rotterdam vindt het belangrijk dat in fototentoonstellingen de mens centraal staat. Bij de tentoonstelling Zoutwatertranen kun je niet om de mens heen", vertelt Van Drunen. "De foto's van Munem Wasif hebben een hoge kwaliteit en zijn mooi voor het oog, maar vertellen ook een indrukwekkend verhaal."

Bezoekers

Door deze tentoonstelling verwacht de Kunsthal niet veel meer bezoekers. "Er zijn altijd fotoliefhebbers die speciaal voor een nieuwe fototentoonstelling naar de Kunsthal komen. Soms heb je ook hele specifieke bezoekers. Laatst hadden we een tentoonstelling met foto's van Istanbul. Daar kwamen veel Nederlandse Turken op af. Maar in Nederland wonen maar weinig Bengalen."

Munem Wasif

Fotograaf Munem Wasif is nog niet heel bekend. "Hij is ook nog redelijk jong, 27 jaar. Wel maakt hij al veel producties voor grote kranten in Bangladesh. Steeds meer mensen erkennen zijn talent." Wasif werkt en woont in Bangladesh. Hij studeerde af aan Pathshala, het South Asian Institute of Photography. Hij start zijn carrière bij de in Bangladesh gerenommeerde Engelstalige krant Daily Star. De foto's van Wasif zijn ook te zien tijdens de fotomanifestatie Noorderlicht in Leeuwarden. Dit evenement is te bezoeken van 5 september tot 31 oktober.

De tentoonstelling Zoutwatertranen is te bezoeken van 4 september tot en met 5 december 2010

Museumliefhebbers: DagjeWeg.NL heeft het overzicht van alle musea in Nederland.

Laatst gewijzigd: 2011-05-09 10:46:50 · Gepubliceerd: 7 september 2010 - 208