Schilder Corneille overleden

Cobra-schilder werd 88 jaar

Cobra - museum voor moderne kunst Nieuws door

archief oud artikel 6 september 2010 Cultuur Amsterdam, Noord-Holland De Nederlandse Cobra-schilder Guillaume Corneille Beverloo is overleden. Hij was één van de oprichters van de expressionistische kunststroming Cobra.

De laatste tijd ging zijn gezondheid sterk achteruit. Hij overleed op 88-jarige leeftijd in een ziekenhuis.

Lees de biografie van Corneille op Wikipedia.

Corneille was een autodidact en exposeerde voor het eerst in 1946. Met Karel Appel trok hij naar Parijs en op zijn 26e richtten ze daar samen met de Belgen Christian Dotremont en Joseph Noiret en de Deen Asger Jorn de kunstbeweging Cobra op. De stroming werd na drie jaar op het hoogtepunt, volgens Corneille, opgeheven. Cobra staat voor de geboorteplaatsen van de kunstenaars, Kopenhagen, Brussel en Amsterdam.

Depressief

Na Cobra onderging Corneille drie andere perioden. Eerst was er de lyrische, abstracte periode. Daarna schilderde hij vooral Afrikaanse landschappen. Zijn derde periode kenmerkte zich door kleurrijke vogels, bloemen en vrouwen. Vrolijk en kleurrijk, zo kan het werk van Corneille het best worden getypeerd. Maar hoewel zijn werk vrolijk was, kende zijn leven ook donkere perioden. Zo had hij manisch-depressieve buien en zat hij een tijdje in een kliniek.

Bij het grote publiek werd hij vooral bekend door zijn kunst op pennen en placemats. Daar kreeg hij veel kritiek op, omdat het commercieel zou zijn. "Ik druk mijn eigen stempel op voorwerpen die je dagelijks gebruikt. Dat vind ik een creatieve daad", zegt Corneille in 2002 tegen RTL Nieuws.

Bewonder de Cobra-kunst in het Cobra - museum voor moderne kunst.

Laatst gewijzigd: 2011-05-09 10:46:50 · Gepubliceerd: 6 september 2010 - 882