Tekening Mondriaan toch prachtig

Gemeentemuseum Den Haag |  deel via WhatsApp | Nieuws door

Gemeentemuseum herontdekt werk Piet Mondriaan

20 september 2010 Cultuur Den Haag, Zuid-Holland De grootste tekening die Piet Mondriaan ooit maakte, lag al lange tijd in een la in het depot van Gemeentemuseum Den Haag. Nu is het schilderij schoongemaakt en krijgt het eindelijk de eer die het verdient.

De tekening Veld met bomengroep bij avond (1906) heeft een afmeting van 140 bij 95 centimeter en is voor het eerst te zien voor publiek in de tentoonstelling Koel Modern. Realisme in Nederland (1907-1944). Conservatoren schrokken van de slechte staat waarin het blad verkeerde. Een goede schoonmaakbeurt was hard nodig.

Restauratie

"Het schilderij lag altijd in een la en zag er niet zo heel bijzonder uit", vertelt Marlien de Vries van Gemeentemuseum Den Haag. "Dit jaar heeft het museum geld gekregen om werk van Piet Mondriaan te restaureren. Na de restauratie bleek hoe mooi de tekening eigenlijk is. Op de voorgrond is te zien dat hij nog heel realistisch schildert en op de achtergrond begint hij al vager te schilderen. Daar zie je al een beetje hoe zijn stijl zich ontwikkelt", aldus De Vries.

De tekening is afkomstig uit een legaat van de Joodse verzamelaar Salomon Slijper, een goede vriend van Piet Mondriaan. Toen Slijper in 1971 overleed, liet hij tweehonderd schilderijen en tekeningen van Mondriaan na aan het Gemeentemuseum in Den Haag.

Koel Modern. Realisme in Nederland
Gemeentemuseum Den Haag
Te zien tot en met 16 januari 2011

Toegangsprijs: €10,- voor volwassen en gratis voor kinderen.

Kijk ook bij...

Laatst gewijzigd: 2011-05-09 10:46:50 · Gepubliceerd: 2010-09-20 16:18:53 - 483