1

Bijzondere geschiedenisles van Onderwijsmuseum

Duizenden schoolplaten in één databank

Geschiedenis als beeldverhaal Nieuws door

archief oud artikel 30 september 2010 Geschiedenis Rotterdam, Zuid-Holland Wie herinnert zich niet de geschiedenisles van vroeger? Prachtige platen vertelden indrukwekkende verhalen. Om even terug te gaan in die tijd, kun je nu terecht in een databank van het Nationaal Onderwijs Museum. Daar zijn 1750 schoolplaten uit heel Europa bijeengebracht.

Het Nationaal Onderwijsmuseum in Rotterdam lanceert een databank met Europese schoolplaten uit de periode 1830 tot 1990. Die is vanaf donderdag te vinden op de website www.historywallcharts.eu. Het project wil mensen aan de hand van de schoolplaten bewust maken van de overeenkomsten en verschillen in het onderwijs in verschillende Europese lidstaten.

Heeft u al bekende platen van uw school ontdekt? Geef een beoordeling over het Onderwijsmuseum.

Keurige Noormannen

Conservator Jacques Dane zegt in Trouw: "Op Nederlandse schoolplaten zijn Noormannen afgebeeld als plunderende woestelingen in het brandende Dorestad, het huidige Wijk bij Duurstede. De Duitse plaat uit de nazitijd toont ze als een bevriende natie van handelaren. Op de achtergrond is een Joodse koopman met haakneus te zien. De Deense prent toont de Noormannen simpelweg als keurig volk."

Bij alle schoolplaten is informatie te vinden over het afgebeelde verhaal en de locatie waarop het afgebeelde verhaal plaatsvond. Ook is onder andere het jaar van uitgave, de uitgeverij en illustrator bij de schoolplaat vermeld.

Vin alle musea van Nederland op DagjeWeg.NL.

Laatst gewijzigd: 2011-05-09 10:46:50 · Gepubliceerd: 30 september 2010 - 406

Activiteiten Nationaal Onderwijsmuseum

Nu te bezoeken

Tentoonstelling Aahhh..!


Kom in deze familietentoonstelling op verrassende, persoonlijke en interactieve manier van alles te weten over het lichaam, seksualiteit, gender en consent. Bepaal zelf wat je ontdekt én wat niet.