1

Nieuwe Rembrandt: Tobias en zijn vrouw

Schilderij onterecht aan leerling toegekend

Museum Boijmans Van Beuningen Nieuws door

archief oud artikel 6 oktober 2010 Cultuur Rotterdam, Zuid-Holland Een geschilderd ouder echtpaar bij de haard blijkt uit het brein van Rembrandt te zijn ontsproten. Ernst van de Wetering, bekend Rembrandtdeskundige, vindt dat het schilderij 'Tobias en zijn vrouw' door Rembrandt zelf is gemaakt. Tot nu toe dacht men dat een leerling het had geschilderd.

Van de Wetering heeft een paar argumenten voor zijn conclusie. Zo zijn er verschillende gelijkenissen met de ets 'Petrus en Johannes genezen de kreupele' uit 1659. Ook het specifieke gevoel voor detail, zoals te zien in het werk van Rembrandt in de jaren veertig, is volgens de kunsthistoricus een duidelijke aanwijzing dat het schilderij een echte Rembrandt is.

"Wij zijn heel blij dat is gebleken dat we nog een Rembrandt in ons bezit hebben", vertelt Carola de Groene, woordvoerster van Boijmans. "Boijmans heeft er al een paar in haar bezit, waaronder het beroemde schilderij van zijn zoon Titus. Maar dit is natuurlijk extra bijzonder."

Japan

Het nu aan Rembrandt toegeschreven schilderij 'Tobias en zijn vrouw' is na een restauratie vanaf aanstaande vrijdag te zien in museum Boijmans van Beuningen. Het tafereel hangt er maar een maand. "Daarna wordt het schilderij verder gerestaureerd en gaat het naar een tentoonstelling over Rembrandt in Japan", vertelt De Groene. Of het schilderij daarna weer terugkomt, is nog niet bekend.

Boijmans krijgt het die maand druk. "Wij verwachten dat heel veel mensen dit werk zelf willen bekijken", vertelt De Groene.

Laatst gewijzigd: 2011-05-09 10:46:50 · Gepubliceerd: 6 oktober 2010 - 740