Maastrichtse natuur wint terrein

ENCI |  deel via WhatsApp | Nieuws door

ENCI-groeve in handen Natuurmonumenten

6 oktober 2010 Natuur De natuur in de ENCI-groeve krijgt haar vrijheid terug. In de komende tien jaar verdwijnt de mergelwinning en wordt het hele gebied overgedragen aan Natuurmonumenten. Op 1 oktober werd het eerste deel opgeleverd. Een gebied waar natuurliefhebbers hun hart ophalen.

Na jarenlange mergelwinning krijgt de ENCI-groeve aan de Maaszijde van de Sint-Pietersberg een nieuwe functie. Deze kalksteengroeve bestaat sinds 1926 en wordt in de komende tien jaar overgenomen door Natuurmonumenten. Sinds 1 oktober beheert Natuurmonumenten de Oehoevallei, D'n Observant en de rest van het ENCI-bos. Op 2 oktober werd de overdracht gevierd met de open dag van de ENCI.

Recreatie

Natuurmonumenten verdeelt de ENCI-groeve in verschillende zones, waar allerlei vormen van recreatie mogelijk zijn. Zo komt er een natuurzwemplas en uitzichtpunten voor bezoekers. Met alles houdt de organisatie rekening met het behoud van de natuur. Door bijvoorbeeld kalkgraslanden te behouden, komen er veel bijzondere vlinders naar het gebied.

Oehoe's

Op de Sint-Pietersberg in de Oehoevallei broeden sinds 1997 oehoe's. Deze grootste uilen van Nederland brachten hier al 30 kuikens voort. Ook dit jaar kwamen er drie kuikens ter wereld. Natuurmonumenten organiseert speciale Oehoe-excursies. Bekijk de drie kuikens van dit jaar in hun nest.

Uilskuikens

Lees meer nieuws over natuur op DagjeWeg.NL.

Kijk ook bij...

Laatst gewijzigd: 2011-05-09 10:46:50 · Gepubliceerd: 2010-10-06 11:38:13 - 449