Kabinet van 2010 hakt in kunst en cultuur

Vooral de kunstenaars en podiumkunsten krijgen het zwaar

Muziekcentrum van de Omroep Nieuws door

archief oud artikel 6 oktober 2010 Cultuur Landelijk Het nieuwe kabinet is van plan om flink te bezuinigen op kunst en cultuur. Het Concertgebouw Amsterdam, Muziekcentrum Vredenburg en Muziekgebouw aan 't IJ vrezen sluiting. Ook kunstenaars en de podiumkunstenaars komen in zwaar weer terecht.

Het nieuwe kabinet is van plan om 22 procent van de cultuurbegroting te schrappen. In totaal gaat het om 200 miljoen aan subsidie voor kunst en cultuur. Vooral de producerende kunst, zoals theater, orkesten en festivals, krijgen het zwaar. Het Concertgebouw Amsterdam, Muziekcentrum Vredenburg en Muziekgebouw aan 't IJ vrezen zelfs hun begroting niet rond te krijgen.

In de begroting staat dat het Muziekcentrum van de Omroep in 2015 helemaal geen subsidie meer krijgt. Hier vallen meerdere orkesten onder: het Metropole Orkest, Radio Kamer Filharmonie, het Radio Filharmonisch Orkest en het Groot Omroepkoor. Ook de Muziekbibliotheek van de Omroep krijgt hier subsidie uit. Omdat de orkesten optreden in het Concertgebouw Amsterdam, Muziekcentrum Vredenburg en het Muziekgebouw aan 't IJ lopen zij inkomsten mis. Het Concertgebouw Amsterdam heeft dan 20 procent minder inkomsten en kan de begroting niet meer rond krijgen.

Musea

De uitgaven aan behoud en beheer van cultureel erfgoed, bibliotheken en het Nationaal Archief worden door het nieuwe kabinet zoveel mogelijk ontzien. Dit betekent dat de rijksmusea weinig te vrezen hebben. De andere musea krijgen daarentegen wel te maken met de bezuinigingen doordat de provincies ook minder geld krijgen. Het meeste geld gaat naar het behouden van de collectie. Dit gaat ten koste van de tentoonstellingen en de educatieprojecten. Daar bovenop wordt de WWIK, de bijstand voor kunstenaars, afgeschaft. Ook gaat de BTW op toegangskaartjes omhoog van 6 procent naar 19 procent en wordt de CJP-pas afgeschaft.

Protest

Op de website Stop de Culturele Kaalslag kan iedereen de petitie tekenen tegen de bezuinigingen op kunst en cultuur. Ook een aantal vertegenwoordigers van de top van het Nederlandse bedrijfsleven tekenen protest aan. Onder ander Jos Nijhuis (Schiphol), Wim Pijbes (Rijksmuseum) en Jaap de Hoop Scheffer ondertekenden een brandbrief gericht aan Mark Rutte, Maxime Verhagen en Geert Wilders.

#geefwet

Om de gevolgen van de bezuinigingen te verzachten heeft het kabinet iets over een Geefwet opgeschreven. De uitwerking daarvan is niet duidelijk. DagjeWeg.NL wil de culturele sector een hart onder de riem steken. Daarom begint DagjeWeg.NL het #geefwet-platform: #geefwet.

Doe ook mee aan het #geefwet-platform en volg #geefwet op Twitter, Facebook of Hyves. Geef je nieuws door via deze media, of aan redactie@dagjeweg.nl.

Steun het #geefwet-initiatief en volg #geefwet op Twitter, Facebook of Hyves. Geef je nieuws door via deze media, of aan redactie@dagjeweg.nl.

Steun de culturele instellingen! Met een gewoon bezoekje draagt u natuurlijk ook een steentje bij. Bezoek daarom een museum, een theater of een concert.

Laatst gewijzigd: 2024-02-05 13:51:23 · Gepubliceerd: 6 oktober 2010 - 3981

Activiteiten Concertgebouw Amsterdam

Binnen enkele weken te bezoeken

Wiener Maiblumen, concert door Ciconia Consort


Geniet van de sfeer van de Weense Konditorei met een stuk Sachertorte, luisterend naar het Ciconia Consort. Wiener Maiblumen, een programma met liederen en instrumentaal werk uit de Weense fin de...

Later dit jaar

Voorjaarsconcert UvA-Orkest J.Pzn Sweelinck


Beleef een meeslepende avond waarin het UvA-Orkest J.Pzn Sweelinck schittert met Strauss’ Don Juan, Moesorgski’s Liederen en dansen van de dood met stersopraan Nataliia Shumska en Rachmaninoffs...