1

"Daar zijn we behoorlijk van geschrokken"

Diergaarde Blijdorp in blije en droeve dagen

Diergaarde Blijdorp Nieuws door

archief oud artikel 7 oktober 2010 Natuur Rotterdam, Zuid-Holland Het is hollen of stilstaan bij Diergaarde Blijdorp. De originele entree uit 1940 is vanaf vandaag officieel geopend, gerestaureerd en wel. En dan staat er alweer een nieuwe, grootscheepse restauratie op het programma: die van de begroting. De dierentuin moet het gaan doen met 3,7 miljoen euro minder. Schraalhans wordt keukenmeester, daar in Rotterdam.

Diergaarde Blijdorp bestaat gelukkig al een tijdje, de wijsheid van deze ouderdom is nodig om een jaarlijkse bezuiniging van 3,7 miljoen euro op te kunnen vangen. Dat is niet niks. Al jaren Rotterdams grootste publiekstrekker, en dan damt de stad driekwart van haar geldstroom naar de dierentuin af. Juist omdat de diergaarde zoveel bezoekers krijgt – het is de tweede attractie van het land – moet het genoeg geld kunnen verdienen om zelf de broek op te houden, vindt de gemeente.

Marc Damen, directeur, licht toe

"Daar zijn we behoorlijk van geschrokken", zegt Marc Damen, directeur van Diergaarde Blijdorp, in het NOS-nieuws. Diergaarde Blijdorp heeft nog geen idee waarop ze gaan bezuinigen. Dit jaar en vorig jaar werd er al bezuinigd, maar zo'n groot bedrag is "een koude douche". "Dit kunnen we niet alleen", treurt de directeur. Misschien moeten er diersoorten "afgestoten" worden die weinig opleveren. Misschien wel het Filippijnse rattenzwijn. Maar ja, die soort is bijna uitgestorven. En ze euthaniseren, dat is ook geen optie. De ticketprijs verhogen, dan? Hmm..., dat zou kunnen.

Nog eventjes feest

Maar voorlopig is het nog eventjes feest, daar, in Rotterdam. Sinds vandaag kun je als bezoeker weer door de entree lopen, zoals die in 1940 gebouwd werd. De wethouder die verantwoordelijk is voor de bezuinigingen, opende vandaag deze opnieuw in gebruik genomen ingang. Vrienden hebben dit betaald, en van die vrienden zal de diergaarde het nog meer moeten hebben.

NOS-nieuws

Laatst gewijzigd: 2011-05-09 10:46:50 · Gepubliceerd: 7 oktober 2010 - 314