1

Spoorwegmuseum kiest het ruime sop

Reis van Nederland naar Engeland met de trein en boot

Spoorwegmuseum Redactioneel door

archief oud artikel 13 oktober 2010 Geschiedenis Utrecht, Utrecht Een tripje naar Engeland is tegenwoordig zo gepiept. Vliegtuig, boot, trein of auto: de mogelijkheden zijn eindeloos. De tentoonstelling Sporen over Zee in het Spoorwegmuseum laat zien dat een reis per boot ruim een eeuw geleden een stuk bijzonderder was.

Door samenwerkingen tussen scheepvaart- en treinmaatschappijen ontstond er in de negentiende eeuw een gecombineerde boottreinverbinding tussen Nederland en Engeland. Vanaf 1875 konden reizigers vanaf elk station in Nederland een combinatieticket boeken voor trein èn boot waardoor je binnen een mum van tijd van het vasteland naar het eiland kon en andersom.

Week van de Geschiedenis

"Volgende week is de Week van de Geschiedenis", vertelt Evert Jan de Rooij van het Spoorwegmuseum. "Het thema is Land en Water. Daar past deze tentoonstelling natuurlijk perfect bij." Onder de naam Once upon a tide was in het National Railway Museum in York onlangs een tentoonstelling te zien over de boottreinverbinding van Groot-Brittannië naar Nederland en verder. In het Spoorwegmuseum gaat de tentoonstelling over de tegengestelde route van Nederland naar Engeland. Voor de tentoonstelling heeft het museum stukken in bruikleen uit het museum in York en van Reddings- en Veerdienstmuseum Jan Lels in Hoek van Holland.

Droomreizen

De tentoonstelling start in Wereld 2: Droomreizen. "De tentoonstelling begint daar in het reisbureau waar affiches, oude advertenties en dienstregelingen de bezoeker terug in de tijd brengen", vertelt De Rooij. "Op het perron staat de kapitein van het eerste schip dat in 1875 vertrok. Hij toont de persoonlijke logboeken van reizigers die de reis ooit maakten." Via de douane komt de bezoeker bij de boeg van een levensgroot schip, waar foto's, modellen, affiches en collectiestukken het verhaal van de reis per boot laten beginnen.

Bijzonder

Voor de tentoonstelling heeft het Spoorwegmuseum de theaterbouwer Eric Goossens om hulp gevraagd. "Hij heeft de tentoonstelling op een heel speciale manier vormgegeven", vertelt De Rooij. "In de golven zijn scheepsmodellen te zien. Dat ziet er heel bijzonder uit." Ook de verhalen van reizigers maken deze tentoonstelling uniek. "Met poppen en de logboeken komt de geschiedenis echt tot leven." Er zijn verhalen te lezen van onder andere de rijke toeriste Betsy van Amstel die eind negentiende eeuw een boekje over haar reis naar het eiland Wight schreef, Joodse kinderen die in 1938 per trein en boot naar het veilige Engeland vluchtten, en een hippiemeisje die in de roerige jaren '60 de overtocht naar Londen maakte.

Bezoekers

Sporen over Zee is maar een kleine tentoonstelling. "Royal Class was een echte publiekstrekker. Sporen over Zee is veel kleiner. Maar daarom niet minder interessant. Volgende week is het herfstvakantie, dus dan is het sowieso al erg druk in ons museum", zegt De Rooij. Maar toch, interessant genoeg om te bezoeken. Misschien in de weken voor, of na de drukke vakantieweken.

Sporen over Zee

Spoorwegmuseum
13 oktober 2010 t tot en met 14 augustus 2011
Toegangsprijs: € 14,50 voor volwassenen en € 11,50 voor kinderen tussen de 3 en 12 jaar.

Laatst gewijzigd: 2011-05-09 10:46:50 · Gepubliceerd: 13 oktober 2010 - 2410