1

Kinderboeken met Griffel zijn grof

Bond tegen het vloeken screent bekroonde kinderboeken

De Bond tegen het vloeken Nieuws door

archief oud artikel 13 oktober 2010 Cultuur Het is niet één en al feest voor de kinderboeken die bekroond werden met een Zilveren Griffel. De volgens een CPNB-jury best geschreven kinderboeken krijgen deze prijs. De Bond tegen het vloeken constateerde 'opvallend veel grof en godslasterlijk taalgebruik' in enkele boeken. Daar is de Bond niet blij mee, omdat het niet respectvol zou zijn.

De Bond tegen het vloeken voert ieder jaar een kinderboekenonderzoek uit. Een lezersjury screent de teksten op scheld- en vloekwoorden. Vooral het boek Tiffany Dop van Tjibbe Veldkamp komt negatief uit de verf. Het boek heeft volgens de Bond een gewelddadig en seksistisch karakter. Ook het boek Hoe het varken aan zijn krulstaart kwam van Gerda Dendooven komt niet door de keuring. In dit boek wordt van God een karikatuur gemaakt en hierin laat de auteur God ook vloeken. Al zijn eendjes en De boomhut zijn boeken waarin geen grove woorden voorkomen. Positieve uitzonderingen dus. Deze vier gekeurde boeken wonnen een Zilveren Griffel.

Respect

"Goed voorbeeld doet volgen, maar slecht voorbeeld ook. Wij staan voor een samenleving die respectvol met elkaar omgaat. Daar dragen de meeste kinderboeken niet aan bij. In een aantal kinderboeken is op een niet al te nette manier over God, de schepping en seksualiteit geschreven. Dat is jammer, want wij denken dat de auteurs in staat zijn om emotie en agressie te omschrijven zonder daarbij scheldwoorden en vloeken te gebruiken", aldus woordvoerder van de Bond, Hans Alderliesten.

Laatst gewijzigd: 2011-05-09 10:46:50 · Gepubliceerd: 13 oktober 2010 - 475