1

Hoor, zie en voel gevolgen van vrouwenhandel

Journey vertelt verhaal verhandelde vrouw

Journey Redactioneel door

archief oud artikel 20 oktober 2010 Den Haag, Zuid-Holland Elk jaar zijn nog steeds teveel vrouwen het slachtoffer van vrouwenhandel. De reizende tentoonstelling Journey op het Plein in Den Haag vertelt het verhaal van al deze vrouwen. Hun vervlogen dromen en angsten worden hier levensecht voor argeloze voorbijgangers. "Ik droomde dat ik bijzonder kon zijn. De persoon die ik was is dood."

Midden op het Plein in Den Haag staan zeven enorme zeecontainers. Hier wordt het verhaal verteld van Elena, die op zeventienjarige leeftijd het slachtoffer werd van vrouwenhandel. In de containers ervaren bezoekers de zeven stadia die een slachtoffer van mensenhandel doorloopt. “Er was al wel veel aandacht voor dit onderwerp in de vorm van conferenties en andere officiële dingen, maar hiervan was de impact nooit zo groot”, vertelt Sanne Stadler. "Met deze tentoonstelling willen we mensen bewust de gevolgen van vrouwenhandel laten meemaken en ze voor even ook echt een slachtoffer laten zijn."

Dromen

Hoop, journey, uniform, slaapkamer, klant, stigma en wederopstanding zijn de zeven stadia die een verhandelde vrouw doorloopt. Het begint allemaal met een droom. Een droom om verder te komen. "Ik ga naar het buitenland. Ik ga geld verdienen. Het was een droom... Ik vond het geweldig", vertelt slachtoffer Elena. Maar hierna gaat het bergafwaarts. "Aan het einde was ik verslagen, verkracht en verkocht voor 2.000 dollar." Bezoekers bewandelen dezelfde weg als Elena. In de container Uniform kijk je door gaten en zie je jezelf weerspiegeld op het lichaam van een meisje in prostituee-outfit. "Je verliest je identiteit. En dat begint met het afgeven van je paspoort, dat je nationale status is en je veiligheid in de wereld", vertelt Emma Thompson, een bekende actrice en voorzitter van de Helen Bamber Foundation. Deze stichting zet zich in voor de strijd tegen mensenhandel en haalde de voorstelling naar Den Haag.

Politiek centrum

"Dat het Bureau Nationaal Rapporteur Mensenhandel tien jaar bestaat, was ook een reden om de tentoonstelling naar Nederland te halen", vertelt Stadler. "De voorstelling staat midden in het politieke centrum van Den Haag. Zo moeten niet alleen argeloze voorbijgangers, maar ook de regering aandacht krijgen voor vrouwenhandel. Hiervoor stonden de containers in Wenen, Londen, New York en Madrid." Waar de voorstelling na Den Haag heen gaat, is nog niet bekend.

Opgesloten

Journey laat bezoekers beleven hoe het is om voor even elke dag opgesloten te zitten op enkele vierkante meters. "De container Slaapkamer is een soort kopie van de kamer waarin deze vrouwen opgesloten zitten. Het bed is smerig, vol graffiti en het staat op een hydraulisch systeem dat op en neer beweegt alsof iemand sex op het bed heeft", vertelt Thompson. "Er is een spiegel met het aantal mannen opgeschreven met lippenstift. Het zijn er tussen de veertig en zestig op een dag. Onvoorstelbaar. En het ruikt heel, heel vies."

De laatste container is Wederopstanding. De enige positieve container van de zeven. Elena heeft haar leven weer opgepakt en voelt zich met vlagen weer 'normaal'. "Eindelijk was ik normaal, ik zat in de metro. Niemand keek vreemd naar me."

Documentaire Journey (bevat schokkende beelden)

Bezoekersinformatie

Journey Den Haag
14 oktober 2010 tot en met 24 oktober 2010
Dagelijks geopend van 11:00 uur tot 19:00 uur


Toegangsprijs is gratis.

Laatst gewijzigd: 2011-05-09 10:46:50 · Gepubliceerd: 20 oktober 2010 - 1111