Verzet op de bühne

#Musical #Soldaat van #Oranje in première

Nieuws door

archief oud artikel 1 november 2010 Cultuur Katwijk, Zuid-Holland Tijdens de Tweede Wereldoorlog draaide het om keuzes. Was je dapper genoeg om te strijden voor de vrijheid of bleef je veilig in je eigen huis? Soldaat van Oranje vertelt het waargebeurde verhaal van verzetsstrijder Erik Hazelhoff Roelfzema. Hij koos voor een heldhaftig verzet, maar niet zonder prijs. Zaterdag 30 oktober beleefde de musical zijn wereldpremière.

Wat begin dit jaar nog een vliegtuighangaar was, is nu een theater met 1100 stoelen en een draaiende tribune. De Theaterhangaar in Valkenburg is het spectaculaire toneel van de musical Soldaat van Oranje. De nieuwe musical naar een script van Edwin de Vries en geregisseerd door Theu Boermans, ging gisteren in première. Na het boek en de film herleeft Erik Hazelhoff Roelfzema, de bekendste verzetsstrijder van Nederland, nu op het toneel.

In de hoofdrollen spelen Matteo van der Grijn, Catherine ten Bruggencate en Loes Haverkort. Zij rennen tijdens de voorstelling van decor naar decor en het publiek draait in comfortabele stoelen mee. Koningin Beatrix, Prinses Irene, Prins Pieter Christiaan en Prinses Anita waren zaterdag aanwezig bij de première. Ook de weduwe van Hazelhoff kwam de musical bekijken.

Erik Hazelhoff Roelfzema

Erik Hazelhoff Roelfzema was een rechtenstudent in Leiden, toen de Tweede Wereldoorlog uitbrak. Al snel besloot hij zich aan te sluiten bij het verzet en vertrok naar het Verenigd Koninkrijk. Vanuit daar leverde hij zendapparatuur af voor het Nederlandse verzet en haalde personen op. Hij vloog als piloot bij de Royal Air Force (RAF) en was aan het eind van de oorlog adjudant van Koningin Wilhelmina.

Trailer Soldaat van Oranje

Laatst gewijzigd: 2011-05-09 10:46:50 · Gepubliceerd: 1 november 2010 - 891

Dit past bij 'Verzet op de bühne'

2 reacties: