Uitgestorven dolfijn duikt op

Nieuw soort #dolfijn ontdekt in Noordzee

Natuurhistorisch Museum Rotterdam Nieuws door

archief oud artikel 2 november 2010 Natuur Rotterdam, Zuid-Holland Voor de kust van Zuid-Holland viste Albert Hoekmans in 2008 een bijzonder fossiel op met zijn vissersnetten. Het bot werd uitgebreid onderzocht en vandaag kwam het Natuurhistorisch Museum Rotterdam met de conclusie. Ze ontdekten namelijk een onbekende, uitgestorven dolfijnensoort.

Een lepelvormige snuit en een bolle kop, de nieuwe soort dolfijn heeft een bijzonder uiterlijk. Onderzoekers Klaas Post en Erwin Kompanje, verbonden aan het Natuurhistorisch Museum Rotterdam, onderzochten een stuk bot dat op 11 november 2008 van de Noordzeebodem naar boven kwam. Zij schrijven dit fossiel toe aan een onbekende, uitgestorven dolfijnensoort. Deze draagt nu de naam Hoekmans stompsnuitdolfijn.

Opgevist

Het zoogdier leefde volgens de onderzoekers tot ongeveer 2 tot 3 miljoen jaar geleden in de Noordzee. Het gevonden deel van de snuit is samen met een schaalmodel van de kop te zien in het Natuurhistorisch Museum Rotterdam. Het maakt deel uit van de vaste expositie Opgeraapt Opgevist Uitgehakt met alle fossielen die op Nederlandse bodem gevonden worden.

Nog veel meer dolfijnennieuws!

Laatst gewijzigd: 2011-05-09 10:46:50 · Gepubliceerd: 2 november 2010 - 1082