1

Hogere btw houdt bezoekers thuis

Dalende #kaartverkoop door hogere btw

Nederland Schreeuwt om Cultuur Nieuws door

archief oud artikel 15 november 2010 Cultuur Adviesbureau APE onderzocht de toekomst van theaterproducenten en kwam met de volgende conclusie. Met een verhoogde btw op de podiumkunsten daalt de kaartverkoop van theatervoorstellingen en concerten per jaar met 13,5 procent.

De Vereniging van Vrije Theaterproducenten heeft een adviesbureau onderzoek laten doen naar de gevolgen van de geplande btw-verhoging. Nu blijkt uit dit onderzoek dat het aantal bezoekers per jaar met 13,5 procent zal dalen. Het onderzoeksbureau APE baseert zich op economische modellen, die laten zien hoe bijvoorbeeld inflatie of prijsstijgingen effect hebben op de bestedingen. Door de economische crisis gaan er dit jaar al 10 procent minder mensen naar een theatervoorstelling of een concert.

Arbeidsplaatsen verdwijnen

De Vereniging van Vrije Theaterproducenten vertegenwoordigt onder meer Joop van den Ende Theaterproducties, V&V Entertainment, Studio 100 en Mojo. "Als de btw-verhoging doorgaat, gaat dat bij de producenten alleen al vele honderden arbeidsplaatsen kosten", stelt VVTP-voorzitter Erik van Lambaart. "En dan hebben we het nog niet over personeel in theaters, parkeergarages of restaurants." De vereniging heeft de cijfers doorgespeeld naar de Tweede Kamer.

Schreeuw om Cultuur

Zaterdag 20 november zijn er in heel het land acties tegen de btw-verhoging op de podiumkunsten. In de Heineken Music Hall staan onder anderen het Metropole Orkest, Acda en de Munnik en Brigitte Kaandorp op de planken. In het hele land treden artiesten op om te protesteren tegen de btw-verhoging. In Arnhem vertrekken bonte stoeten richting het Musis Sacrum, waar een uitbundig feest losbarst met optredens en concerten.

Laatst gewijzigd: 2011-05-09 10:46:50 · Gepubliceerd: 15 november 2010 - 227