Zware winter voor wild zwijn

Natuurparken |  deel via WhatsApp | Nieuws door

Weinig eten voor het wild zwijn

17 november 2010 Natuur Niet alleen wij, maar ook de wilde zwijnen gaan een strenge winter tegemoet. Door de kleine hoeveelheid eikels en beukennootjes dit jaar, zal een deel van de populatie het niet overleven. Ook komen er in het voorjaar vermoedelijk minder biggen bij.

In de belangrijkste leefgebieden van het wild zwijn in Nederland, de Veluwe en de Meinweg, zijn maar weinig eikels en beukennootjes, zogenaamde mast, te vinden. De Zoogdiervereniging voorspelt daarom een zware winter voor de dieren. Want als dit voedsel op is, dan zijn de wilde zwijnen aangewezen op gras en wortels van adelaarsvaren.

Ieder jaar sterft in de winter een deel van de populatie wilde zwijnen. In de jaren met weinig mast, zoals nu, is de sterfte groter. En door het tekort aan voedsel komen de zeugen niet in de conditie om jongen te werpen. Pas later in het jaar zijn ze hier klaar voor en dan worden er waarschijnlijk minder biggen geboren.

Bijvoeren?

Volgens de Zoogdiervereniging is dit verschijnsel heel normaal en is er geen reden om de dieren bij te voeren. In jaren met veel mast zullen de zwijnen meer jongen voortbrengen en de populatie herstellen.

Ontdek de prachtige natuur van Nederland. Ga een dagje uit in de natuur!

Laatst gewijzigd: 2011-05-09 10:46:50 · Gepubliceerd: 2010-11-17 10:12:32 - 433