Architectuurschatten door de lens van de iPhone

 deel via WhatsApp | Redactioneel door

Applicatie UAR toont gebouwen die ooit op die plek stonden

19 november 2010 Cultuur Bekijk de stad niet zoals die is, maar zoals die ooit was of had kunnen zijn. De 'andere werkelijkheid' van Nederlandse architectuur bekijken kan met de iPhone. Het Nederlandse Architectuurinstituut (NAi) heeft samen met het Architectuurcentrum Amsterdam (ARCAM) het gratis programma Urban Augmented Reality gemaakt voor de iPhone.

Augmented Reality is een principe dat we, dankzij steeds slimmere computers en telefoons, steeds vaker tegen zullen komen. Letterlijk betekent 'Augmented Reality' zoiets als 'Toegevoegde Werkelijkheid'. Zo werkt het in de praktijk: een telefoon heeft tegenwoordig vaak een GPS-chip, zodat je ermee kunt navigeren. Ook hebben sommige telefoons een digitaal kompas, zodat de telefoon precies weet welke kant je opkijkt. Programmeurs kunnen deze technieken combineren met het cameraatje achter in de telefoon en er iets heel slims mee doen: iets aan de werkelijkheid toevoegen.

Gebouwen die ooit warenOp het scherm van de telefoon kun je precies zien wat je met je ogen ook kunt zien. Het programma laat alleen nog iets zien op het scherm: een extra laag werkelijkheid. Richt je de telefoon bijvoorbeeld op het Rijksmuseum, dan krijg je met de nieuwe Urban Augmented Reality applicatie te zien hoe het Rijksmuseum er in 1875 uitzag en welke architect dat zo gemaakt heeft.

Stadsarchief

Met dit programma heb je eigenlijk een compleet stadsarchief op zak: teksten, foto's plattegronden en films over de stad. Het programma UAR is gratis te downloaden in de applicatiewinkels op iPhones en Android-telefoons.

Meer nieuwe iPhone-applicaties op DagjeWeg.NL

Kijk ook bij...

Laatst gewijzigd: 2011-05-09 10:46:50 · Gepubliceerd: 2010-11-19 09:15:34 - 219