Komt er een Elfstedentocht 2010?

 deel via WhatsApp | Nieuws door

Week strenge vorst nodig voor #elfstedentocht

2 december 2010 Natuur Leeuwarden, Friesland De winter is deze week streng begonnen. Snijdende kou, langdurige sneeuwstormen en vorst. Zijn dat de ingrediënten voor een elfstedentocht? DagjeWeg.NL-weerman Jan Visser is nog voorzichtig, maar 'het zou kunnen'.

"Het zou kunnen dat we een klassieke winter krijgen. En daar hoort een elfstedentocht bij", vertelt Jan Visser. "Maar dat is nu glazenbollenwerk. Er ligt nog geen ijs op de vaarten en op de grote wateren, dus een elfstedentocht is sowieso nog ver weg."

Lees alles over de afgelopen elfstedentochten op Wikipedia.

Sneeuw

Het grootste gedeelte van Nederland is al een paar dagen bedekt met een dikke deken van sneeuw. Maar sneeuw is voor een elfstedentocht uit den boze. "Door sneeuwval vriest het ijs minder snel aan. Daardoor kan het tijdens de periode voor een elfstedentocht beter niet sneeuwen."

Voor een elfstedentocht moet het een week lang hard vriezen, met 's nachts temperaturen van in ieder geval –10 graden Celcius. De winter is streng begonnen, maar nog niet streng genoeg. "Maar dit begin van december kan zorgen voor een winter met een langere adem", aldus Jan Visser.

Wat denkt u? Komt er een Elfstedentocht? Reageer hieronder.

Elfstedentocht 1963

Bereid je voor op de elfstedentocht en ga een dagje schaatsen. Maak van al uw schaatskunsten een winters fotomagazine.

Ook leuk: boek een mooie overnachting vlakbij een schaatsbaan en geniet langer van het ijs.

Kijk ook bij...

1 reactie

Laatst gewijzigd: 2011-05-09 10:46:50 · Gepubliceerd: 2010-12-02 14:17:17 - 1030