Weinig publiek, geen subsidie

Minder afhankelijkheid overheid

Nieuws door

archief oud artikel 7 december 2010 Cultuur Bij te weinig bezoekers stopt de subsidie aan culturele instellingen. Tenminste, als het aan staatssecretaris van Cultuur Halbe Zijlstra ligt. Zo wil hij de instellingen minder afhankelijk maken van de overheid.

De VVD-bewindsman Halbe Zijlstra stuurde maandag een brief naar de Tweede Kamer, waarin hij dit nieuwe stelsel uiteenzette. Subsidieaanvragen van culturele instellingen worden in zijn plan op vijf verschillende criteria beoordeeld. Behalve het aantal bezoekers worden ook de toegankelijkheid voor kinderen en het ondernemerschap in de beoordeling meegenomen. "Straks krijgen alleen die instellingen en gezelschappen subsidie die een collectie of voorstelling hebben die van nationaal of internationaal belang is, maar ook in staat zijn om daar voldoende bezoekers bij te trekken. En ook in staat zijn om daar voldoende inkomen bij te genereren."

Vanaf volgende maand gaat de btw op toegangskaartjes omhoog. Door deze verhoging van de prijs worden er minder bezoekers verwacht. In die periode wil Zijlstra meten welke instellingen er nog genoeg bezoekers trekken en dus subsidie verdienen. In overleg met de cultuursector gaat Zijlstra het plan verder uitwerken, nadat de Raad van Cultuur een advies heeft gegeven. Het nieuwe stelsel treedt in 2014 in werking.

Laatst gewijzigd: 2011-05-09 10:46:50 · Gepubliceerd: 7 december 2010 - 695

Dit past bij 'Weinig publiek, geen subsidie'