1

Islam: hoofddoekjes en kunstschatten

Passie voor Perfectie is reis door islamitische cultuur

Nieuwe Kerk Amsterdam Redactioneel door

archief oud artikel 10 december 2010 Cultuur Amsterdam, Noord-Holland Bijna twee maanden lang was de Nieuwe Kerk gesloten. Vrijdag opent ze haar deuren voor de nieuwste tentoonstelling Passie voor Perfectie. De verwachtingen zijn hooggespannen. Maakt de tentoonstelling de verwachtingen waar?

Rijk versierde Korans, schilderijen, textiel, goud, juwelen, keramiek, glaswerk en prachtig houtsnijwerk uit de islamitische cultuur zijn vanaf aankomend weekend tot en met volgend voorjaar te bewonderen in de Nieuwe Kerk op de Dam in Amsterdam. Elke grote wintertentoonstelling in de Nieuwe Kerk wordt gewijd aan kunstschatten uit andere landen en culturen. Dit jaar is het de beurt aan de islamitische cultuur. In Nederland een veelbesproken cultuur. Toch is er voor de tentoonstelling geen actuele aanleiding. "Het is gewoon een prachtige collectie van één verzamelaar, die iedereen moet zien", vertelt een woordvoerder van de Nieuwe Kerk. "Tien jaar geleden was er in de Nieuwe Kerk ook al een tentoonstelling over de islamitische cultuur te zien. Maar ook deze collectie is zeker het bekijken waard."

Geboren verzamelaar

Alle vijfhonderd meesterwerken die te zien zijn in de kerk, zijn eigendom van de verzamelaar professor Nasser D. Khalili. Toen Khalili nog student was, raakte hij al gefascineerd door islamitische kunst. De Nieuwe Kerk noemt hem 'een geboren verzamelaar, met een steeds bredere interesse'. Zijn totale verzameling bestaat uit 20.000 stukken en behoort tot de top van de wereld. Khalili vindt islamitische kunst 'één van de mooiste ter wereld, een cultuur waaraan de mensheid in hoge mate schatplichtig is'. Uit zijn verzameling spreekt dezelfde passie voor perfectie die de islamitische kunst zelf kenmerkt.

Hoofddoekjes

Vaak denken we bij de islamitische cultuur aan hoofddoekjes en grote moskeeën. Dat deze cultuur ook een schat aan prachtige kunst herbergt, is voor veel mensen nieuw. De tentoonstelling Passie voor Perfectie geeft dan ook een positieve kijk op een cultuur die vaak negatief in het nieuws is. Vrouwen kwijnen weg bij een prachtig paar gouden oorbellen. Mannen voelen zich een echte strijder met een Indiase dolk. Maar ook minder bekende voorwerpen zijn te zien, zoals een paar enkelbanden of een tulbandkroon. Naast sieraden en wapens zijn er ook indrukwekkend versierde Korans te zien. Om de boeken te decoreren werd vooral gebruik gemaakt van dekkend aquarel en goud, wat zorgt voor een prachtige mystieke sfeer.

Religie

De getoonde kunst is niet afkomstig uit één land of één beschaving: Passie voor Perfectie geeft een kijkje in het leven van de volkeren die al 1400 jaar met elkaar zijn verbonden door de islam. Toch heeft niet elk kunstwerk in de tentoonstelling een religieuze functie. Soms zijn het gewoon alledaagse voorwerpen, zoals een kom, een dienblad of een jas. Dat maakt deze tentoonstelling ook zo speciaal. Iedereen die de tentoonstelling bezoekt vindt wel een kunstwerk wat hem of haar aanspreekt.

Laat je meeslepen in de islamitische cultuur met de tentoonstelling Passie voor Perfectie. Ontdek de schoonheid van deze cultuur.

Bezoekersinformatie

Passie voor Perfectie
Nieuwe Kerk Amsterdam
11 december 2010 tot en met 17 april 2011

Toegangsprijzen: € 15,- voor volwassenen en € 11,25 voor kinderen.

Laatst gewijzigd: 2011-05-09 10:46:50 · Gepubliceerd: 10 december 2010 - 688