1

Cultuurkaart blijft misschien toch

Staatssecretaris Zijlstra waagt nog een poging #cjp

Dossier 'Geefwet' Nieuws door

archief oud artikel 14 december 2010 Cultuur Den Haag, Zuid-Holland Staatssecretaris Halbe Zijlstra was gisteren onvermurwbaar. De bezuinigingsplannen van het kabinet bleven ondanks forse kritiek van de oppositie, staan. Wel deed hij de toezegging een poging te wagen om de cultuurkaart voor scholieren te behouden.

Gisteren voerde de Tweede Kamer een debat over de cultuurbegroting. Veel fracties, waaronder ook regeringspartij CDA, hebben moeite met de voorgenomen bezuiniging van dertien miljoen euro op de cultuurpas voor jongeren. Staatssecretaris Halbe Zijlstra (Cultuur) wil nu nog een poging wagen om deze zogenaamde CJP-pas te handhaven. Hiervoor gaat hij in gesprek met het onderwijs, gemeenten en het CJP. Laatstgenoemde organisatie geeft de cultuurkaart uit.

Oppositie

VVD-kamerlid Zijlstra stelde voor dat de culturele instellingen zelf de kosten voor de kaart op kunnen brengen. Om het geld via de cultuurbegroting los te krijgen is volgens de staatssecretaris geen optie. Dan blijft er nog minder geld over voor cultuursubsidies, waarvoor in de komende vijf jaar al 200 miljoen euro aan bezuinigingen staan te wachten.

De oppositie is verontwaardigd over de grootschalige bezuinigingen op cultuur. Een culturele kaalslag, waarbij de VVD en het CDA hun oren te veel zouden laten hangen naar de PVV. Een 'rechtse wind' waait volgens PvdA, SP, D66 en GroenLinks, wat neerkomt op het vellen van 'linkse hobby's. Dit is te lezen in de Gelderlander.

Lees meer over de bezuinigingen op cultuur in het dossier 'Geefwet'.

Laatst gewijzigd: 2011-05-09 10:46:50 · Gepubliceerd: 14 december 2010 - 379