1

Dansspektakel SYTYCD in het theater

Theatertour favoriete dansers #SYTYCD

Recensie door

archief oud artikel 11 januari 2011 Cultuur Amsterdam, Noord-Holland Na veertien afleveringen moeten de Nederlandse dansfans zich op zondagavond weer redden zonder hun favoriete show. So You Think You Can Dance 2010 is ten einde. Maar toch niet helemaal. Want de echte diehard fans kopen een kaartje voor de theatertour. Zaterdag schitterden de finalisten van de danceshow in het RAI Theater. Inclusief winnaar Floris!

Met de dresscode 'Dress to Impress' in ons achterhoofd hebben we onze mooiste kleren aangetrokken voor de theatertour van de talentenjacht So You Think You Can Dance. Samen met een uiteenlopend gezelschap van dochters met moeders, stelletjes en vaders zitten we klaar voor 'onze' sterren. Het decor brengt alvast de sfeer van het tv-programma. Dan dimmen de lichten en begint de show...

Vanachter de draaitafel klinkt de stem van choreograaf Roberto da Costa, onze dj van de avond. Op bekende wijze introduceert hij onze favoriete dansers. Gejuich klinkt als winnaar Floris naar voren stapt en ook de anderen kunnen op een daverend applaus rekenen. Niet alle deelnemers doen mee aan de theatershow deze middag. Zo ontbreekt halve finalist en comeback kid Lorenzo in de groep. Ook eerdere afvallers Raquel, Junes, Jesse, Cheroney, Stephanie, Joren en Evelyne dansen niet mee. Maar als invaller voor Lorenzo komt topdanser Angelo uit het vorige seizoen het team versterken.

Anderhalf uur lang vermaken de dansers het publiek met de mooiste dansen van het hele seizoen. Een moderne groepschoreografie van Ed Wubbe, choreograaf van het Scapino Ballet, leidt de show in. Het is meteen duidelijk dat het een avond vol spektakel wordt. Floris en Lise starten al snel met één van onze favorieten: een hip hop lyrical op The Pussycat Dolls met Hate this part. In een razend tempo volgen de verschillende dansen elkaar op. Steeds weer herkennen we de pareltjes uit de show en ook de solo's van verschillende dansers gaan deze middag op herhaling. Lise overdondert nogmaals met haar hiphopkunsten en ook Eldrick weet de menigte in applaus te doen uitbarsten. Wanneer Lise en Eldrick samen uitblinken in hun hip hop fast is het feest compleet.

Dansstijlen

Het leuke van het tv-programma So You Think You Can Dance is de afwisseling van verschillende dansstijlen. Zelfs de kijkers die niets van dans weten, worden zonder al te veel moeite meegezogen in de wereld van de dansers. De theatershow is eigenlijk de kers op de slagroom. Alle dansstijlen passeren nog een keer de revue en nu weten we precies wat de dansers uitvoeren. Wanneer Caggie zijn solo popping presenteert zijn we dan ook razend enthousiast. Op het toneel wordt nog eens extra duidelijk hoe goed de deelnemers dit seizoen waren. De sierlijkheid van de Natascha en de geweldige techniek van Stefano. Tijdens de anderhalf uur durende show krijgen we elk aspect van dans te zien. En al heb je de shows van SYTYCD al tot in den treure terug gekeken op internet; de show blijft een leuke verrassing.

Geen commentaar

Waar je in het tv-programma om de haverklap moet luisteren naar het commentaar van de jury, draait de theatertour alleen om dans. Groepschoreografieën, die in de liveshows vaak rond om een beroemde artiest werden uitgevoerd, krijgen een nieuwe dimensie. Het gaat deze avond alleen om het danstalent. En daar ontbreekt het absoluut niet aan. Ook de moderne uitvoeringen op Je ne quitte pas van Stefano en Agar (in de show danst Stefano met Raquel), Mad World van Natascha en Angelo (in de show danst Lorenzo met Natascha) en de hip hop choreografie van Roberto da Costa. Deze laatste is bijzonder door de boodschap over kanker, waar Roberto zijn vader aan heeft verloren. In de show danst Enora deze met Chico.

The end

Al veel te snel komt het einde van de show in zicht. Er is geen pauze in de show en na anderhalf uur dans is de koek toch echt op. Roberto da Costa maakt er nog een feestje van en na een daverende staande ovatie komen de dansers nog even het podium op. Ook het publiek swingt verlegen mee. Voor ons laat een man zien dat hij ook denkt te kunnen dansen. Wij oefenen thuis wel verder en verlaten de zaal in een feeststemming.

Let op: Er zijn geen kaarten meer beschikbaar voor de theatershow van SYTYCD 2010.

Laatst gewijzigd: 2011-05-09 10:46:50 · Gepubliceerd: 11 januari 2011 - 1600

Dit past bij 'Dansspektakel SYTYCD in het theater'