1

Herten alleen op de Veluwe

Geen verspreiding #herten door het land

Nationaal Park De Hoge Veluwe Nieuws door

archief oud artikel 13 januari 2011 Natuur De verspreiding van herten in ons land moet stoppen. Dat vindt Seger baron Van Voorst tot Voorst, directeur van Nationaal Park De Hoge Veluwe. Volgens hem is de schade die de herten veroorzaken veel te groot. Voorlopig moeten de herten op de Veluwe blijven.

Seger baron Van Voorst tot Voorst wil dat natuurorganisaties en ecologen afstappen van het idee dat herten zich door het hele land moeten verspreiden via nieuw aangelegde natuur. Van Voorst, directeur van Nationaal Park De Hoge Veluwe wil het hert eerst zonder problemen op de Veluwe houden. "Zolang het daar een choas is, moet je dat niet willen exporteren", zegt hij in de Telegraaf.

Schade

Van Voorst tot Voorst is van mening dat herten teveel schade berokkenen aan bossen en landgoederen en aan de landbouw. Boeren worden bij schade 'afgescheept met een fooi'. Particulieren krijgen helemaal geen vergoeding. De directeur van het natuurpark schrijft dit allemaal in een brief aan de vaste Kamercommissie van Economische Zaken en Landbouw. Ook voor automobilisten is er volgens hem een groot risico. Vanwege de omvang is een aanrijding met een hert vaak ernstiger voor de inzittenden dan bij een aanrijding met bijvoorbeeldeen wild zwijn. Ook kan het wild besmettelijke dierziekten verspreiden zoals rundertuberculose, MKZ en Q-koorts.

Bezuinigen op natuur

CDA-kamerlid Koopmans is blij met uiting van Seger baron Van Voorst tot Voorst. "Eindelijk iemand die een grote streep zet door het idee van maakbare natuur", zegt in de Telegraaf. Van Voorst vindt de bezuinigingen op natuursubisidies geen probleem. "Subisidies zijn niet heilig. Als ik grond aan wil kopen, trek ik zelf de knip. Ik vraag geen geld van belastingbetalers. Het is een illusie dat alleen door grondaankoop natuur ontstaat."

Nationaal Park De Hoge Veluwe legt uit waarom migratie van herten door heel Nederland niet gewenst is. Lees alle argumenten.

Laatst gewijzigd: 2011-05-09 10:46:50 · Gepubliceerd: 13 januari 2011 - 723