Regen? Maak binnen een wereldreis!

Wereldmuseum Rotterdam | Redactioneel door

Culturen beleven in Nederlandse musea

10 november 2017 Cultuur Landelijk Voor een reis langs verschillende culturen heb je geen paspoort nodig. Van Groenland naar China en van Kenia naar Israël: DagjeWeg.NL heeft voor al haar bezoekers een wereldticket klaarliggen. Met een bezoekje aan een cultureel museum zoals het Wereldmuseum, het Tropenmuseum of het Afrika Museum kom je overal. Prima geschikt voor een regenachtige dag!

Foto 1. Reis langs verschillende landen en culturen in wereldse musea. Foto: Redactie DagjeWeg.NL.

Serene tempels

Het statige landhuis waarin het Wereldmuseum is gevestigd, doet niet vermoeden dat je binnen wordt ondergedompeld in de meest uiteenlopende culturen. De vaste tentoonstelling De Collectie laat duizenden topstukken zien uit Azië, Afrika, Oceanië, Amerika en het Islamitisch cultuurgebied. Een beschilderd houten masker is voor ons misschien een mooi souvenir, maar in landen in Afrika wordt het gebruikt om boze geesten te verdrijven. Verschillende hoeken zijn ingericht als tempel. De serene sfeer die daar heerst is heel bijzonder. Pluspuntje: dit gedeelte van het museum is gratis te bezoeken.

Leven in de tropen

In het Tropenmuseum brengen duizenden verhalen, prachtige kunstwerken en verbazingwekkende voorwerpen bezoekers dichterbij de meest uiteenlopende culturen. De collectie van het Amsterdamse Tropenmuseum bevat meer dan 300.000 (!) voorwerpen en historische foto's. Maar het is niet alleen maar kijken in het museum. Ervaar hoe het is om te leven in de tropen. Schuil voor een onweersbui in de Afrikaanse savanne of waan je in een bootje in het tropisch regenwoud. Goede reis!

Joodse geschiedenis

De Joodse cultuur leeft nog steeds in Nederland. Hoe? Dat ontdek je in het Joods Historisch Museum. In een gerestaureerd synagogecomplex is alles te vinden over Joden in Nederland. Het museum bestaat al sinds 1932 en is sindsdien alleen maar groter geworden, ook al is ze tijdens de Tweede Wereldoorlog ernstig geplunderd. De collectie bestaat uit allerlei voorwerpen die te maken hebben met de cultuur, religie en geschiedenis van de Joden in Nederland. Lees wat de redactie van DagjeWeg.NL van een bezoekje aan het Joods Historisch Museum vond.

Woonerf uit Ghana

Voor een reis naar Afrika hoef je het vliegtuig niet in. In het Afrika Museum ben je eventjes helemaal weg. Allerlei voorwerpen brengen de Afrikaanse cultuur tot leven. Ook maken bezoekers kennis met herdersvolken uit Sudan en Kenia. Buiten is er een woonerf uit het dorp Tempane uit Ghana nagebouwd. Ook is er een pygmeeën-kamp van de Baka uit Kameroen, Dogon-huizen uit Mali, paalwoningen uit Benin en het Palaverhuis uit Angola. Doe mee aan workshops djembé, dansen en meer. Welkom in Afrika!


Wereldse kunst

In de vaste tentoonstelling van Museum Volkenkunde in Leiden maakt de bezoeker een wereldreis in eigen land. Wat dacht je van een tripje naar China, Indonesië, Groenland of Korea? En dat zonder paspoort! In verschillende ruimtes zie je kunstwerken uit allerlei verschillende landen en kom je meer te weten over wat hun cultuur bijzonder maakt. Breng ook eens een bezoekje aan het museumspreekuur. Specialisten vertellen dan van alles over de authenticiteit, ouderdom en functie van meegebrachte voorwerpen van bezoekers. Een soort Tussen Kunst en Kitsch dus. Wie weet ligt er bij jou wel een historische schat in de kelder... De redactie van DagjeWeg.NL bezocht het museum. Lees de recensie over Museum Volkenkunde.

Foto 2. In Museum Volkenkunde in Leiden ontdek je alles over alle continenten. Foto: Redactie DagjeWeg.NL.
Foto 3. Leer alles over de geschiedenis van joden in Nederland in het Joods Historisch Museum. Foto: Redactie DagjeWeg.NL.
Foto 4. Indrukwekkend: de synagoge in het Joods Historisch Museum. Foto: Redactie DagjeWeg.NL.

Kijk ook bij...

Laatst gewijzigd: 2018-10-09 17:54:44 · Gepubliceerd: 2011-01-25 14:28:24 - 8090