1

Fotografie verandert de wereld

Fotojournalist W. Eugene Smith

Foam Fotografiemuseum Redactioneel door

archief oud artikel 1 februari 2011 Cultuur Amsterdam, Noord-Holland Niets is krachtiger dan beelden. Fotograaf W. Eugene Smith wilde met zijn beelden zoveel indruk maken, dat hij de wereld zou veranderen. Zijn sterke betrokkenheid en zijn bijzondere onderwerpskeuze veranderen ook het Foam_Fotografiemuseum Amsterdam.

Een grote naam uit de fotografiegeschiedenis, W. Eugene Smith. Wat begon met een foto in de plaatselijke krant leidde tot publicaties in Newsweek en een aanstelling bij Life. Grondig onderzoek en sociaal bewogen onderwerpskeuze kenmerken zijn bijzondere werk. Het Foam_Fotografiemuseum eindigt het jaar met deze klassieker W. Eugene Smith - More Real than Reality.

"De tentoonstelling bestaat uit verschillende series. Smith was een prototype fotojournalist. Hij richtte zich altijd op één onderwerp voor een langere periode en bereidde zich daar goed op voor. Smith had ook altijd hele specifieke gedachten over de uiteindelijke opmaak van de serie foto’s in tijdschriften zoals Life en teksten die daarbij zouden moeten komen. De bekendste series uit zijn oeuvre zijn te zien, zoals Country Doctor, Nurse Midwife en Pittsburgh", vertelt Karin Bareman van Foam.

De resultaten van de serie Pittsburgh zijn verbluffend

More Real than Reality

In de tentoonstelling More Real than Reality zijn bekende series te zien zoals Nurse Midwife, A Man of Mercy, Spanish Village, Pittsburgh en Minamata. Zijn wens om sociale verandering te bewerkstelligen komt ook naar voren in deze series. De echte veranderingen bleven overigens gering. "Wat betreft veranderingen in de fotografie heeft Smith seriematig werken naar een hoogtepunt gebracht. Wat betreft sociale veranderingen, deze bleven meestal beperkt op twee interessante uitzonderingen na. Dankzij de serie Nurse Midwife gingen lezers geld doneren voor het opzetten van ziekenzorg in het zuiden van de V.S. (waar de serie is gemaakt). De serie Minamata heeft zeker op langere termijn veel invloed gehad op het ontstaan van ecologisch bewustzijn en de erkenning van de gevolgen van de afvallozing door de Chisso Corporation in Minamata."

Conflicten

Smith's perfectionisme zorgde voor veel conflicten met zijn werkgevers. Zijn tijd bij Life werd hierdoor gedomineerd. Smith leverde zijn foto's aan met uitgebreide captions, aantekeningen en suggesties voor de opmaak. Dit nam de redactie vaak niet over, wat er uiteindelijk voor zorgde dat Smith vertrok. Karin Bareman verduidelijkt: "De onderwerpen voor de series kwamen vaak tot stand in overleg met de redactie, de conflicten gingen met name over de publicatie van het eindresultaat. Zoals aangegeven had Smith naar aanleiding van zijn diepgaande relatie met het onderwerp vaak hele specifieke ideeën over de eindpresentatie ervan. De redactie daarentegen probeerde een verkoopbaar tijdschrift neer te zetten."

Hoogtepunt en ondergang

Het hoogtepunt van de tentoonstelling? "Mijn persoonlijke voorkeur gaat uit naar de serie Pittsburgh. Dit is het project waarin Smith alle kanten van de stad Pittsburgh wilde laten zien en waar hij vier jaar aan heeft gewerkt. De resultaten zijn verbluffend."

Na zijn vertrek bij Life kreeg Smith de kans een stuk te maken over de stad Pittsburgh. Met muziek, foto's en tekst probeerde hij de ziel van de stad bloot te leggen en ging daar ondanks alles mee verder. Zelfs toen het geld voor het project op was, werkte hij door met geld uit eigen zak. Zijn absolute perfectionisme brak hem uiteindelijk op en hij voltooide het werk nooit. Met zijn appartement vol foto's op grote houten panelen en aan wasknijpers eindigde Pittsburgh. Toch had de serie uiteindelijk grote invloed op andere fotografen.

'W. Eugene Smith - More Real than Reality',
Foam_Fotografiemuseum Amsterdam
17 december 2010 tot en met 16 maart 2011

Toegangsprijs: €8,- voor volwassenen en gratis voor kinderen.

Laatst gewijzigd: 2011-05-09 10:46:50 · Gepubliceerd: 1 februari 2011 - 470

Activiteiten Foam Fotografiemuseum

Nu te bezoeken

Dialect - Felipe Romero Beltrán


Foam presenteert met trots de solotentoonstelling van Felipe Romero Beltrán. Dialect geeft het leven van een groep Marokkaanse migranten weer die in afwachting zijn van een verblijfsvergunning na...

Foam Talent 2024-2025


Foam presenteert met trots het werk van 20 visionaire kunstenaars in de groepstentoonstelling Talent 2024-2025. De tentoonstelling toont werk in een nieuwe en gedurfde richting binnen de wereld van...

GIGA - Jakob Ganslmeier en Ana Zibelnik


In een drietal videos werpt het kunstenaarsduo Jakob Ganslmeier en Ana Zibelnik een blik op de hedendaagse ontwikkelingen en gevaren van radicalisering in de online omgeving en via sociale media.

Binnen enkele weken te bezoeken

Rebels - Janette Beckman


De tentoonstelling Rebels is het eerste grootschalige retrospectief van iconisch punk- en hiphopfotograaf Janette Beckman. Gedurende de afgelopen 40 jaar heeft ze underground-bewegingen...