1

Toekomst Waddenfonds onzeker

#Waddenfonds heen en weer tussen rijk en kabinet

https://www.dagjeweg.nl/wadden Nieuws door

archief oud artikel 3 februari 2011 Natuur Den Haag, Zuid-Holland Wat gaat er gebeuren met het Waddenfonds? De pot geld die bedoeld is voor milieuprojecten in het Waddengebied wordt heen en weer gesleurd tussen rijk en provincie.

Het huidige kabinet heeft in het regeerakkoord aangekondigd te bezuinigen op het Waddenfonds. In plaats van 33 miljoen euro per jaar, stelt het kabinet 28 miljoen euro beschikbaar. "Er gaan geruchten dat het fonds helemaal geschrapt wordt door het kabinet", zegt de gedeputeerde van Friesland, Tineke Schokker in Trouw. Daarom schreven de provinciebesturen van Noord-Holland, Friesland en Groningen een brandbrief aan minister Schultz van Haegen.

Milieu

Het Waddenfonds bestaat sinds 2007. Het fonds moet de teloorgang van het Waddengebied tegengaan. Het geld zou besteed worden aan het herstel van de natuur. Maar voormalig staatssecretaris van van Milieu, Joop Atsma, besloot vijftig procent van het geld uit het fonds te investeren in de economie van de noordelijke provincies. Hierdoor is het Waddenfonds een soort financiƫle grabbelton geworden voor allerlei soorten projecten. Dat willen de noordelijke provincies voorkomen.

"Er gaan geruchten dat het fonds helemaal geschrapt wordt door het kabinet"

Laatst gewijzigd: 2011-05-09 10:46:50 · Gepubliceerd: 3 februari 2011 - 145