1

Topstukken uit Macedonië in Catharijneconvent

Museum het #Catharijneconvent heeft primeur

Het Catharijneconvent Nieuws door

archief oud artikel 17 februari 2011 Geschiedenis Utrecht, Utrecht Museum het Catharijneconvent in Utrecht toont momenteel de expositie 'Ongekende Schoonheid'. De tentoonstelling over iconen heeft een primeur: een gouden masker uit Lychnidos in Macedonië en enkele sierraden - allemaal uit de vijfde eeuw voor Christus - worden voor het eerst in het openbaar getoond.

De tentoonstelling gaat vooral om de bijzondere iconen, maar het het gouden masker is voor het museum en voor veel bezoekers een meer dan leuk extraatje. De werkelijke topstukken van de tentoonstelling zijn de oeroude iconen van het Byzantijnse rijk. Het icoon 'De Moeder Gods van de Tederheid Pelagonitissa' is in Macedonië zeer beroemd en het is daarom extra bijzonder dat het in ons eigen landje, in het Catharijneconvent in utrecht, te zien is. Bekijk de tentoonstelling tot 11 mei 2011.

Het gouden masker waar het hier om gaat werd in 2002 gevonden door archeoloog Pasko Kuzman. Gouden plaquettes bedekten in die tijd soms het gezicht of de borst van overledenen. Het gouden masker uit Lychnidos (nu heet die stad 'Ohrid') is nog nooit in het openbaar getoond.

Laatst gewijzigd: 2011-05-09 10:46:50 · Gepubliceerd: 17 februari 2011 - 282