1

Farao in de afvalbak

Gestolen beeld Egyptisch Museum gevonden

Nieuws door

archief oud artikel 18 februari 2011 Cultuur In een afvalbak op het Tahrirplein in Cairo stuitte een 16-jarige jongen gisteren op een bijzonder beeld. Het was het gestolen beeld van farao Achnaton, welke plunderaars eind januari uit het Egyptisch Museum roofden. Een familielid herkend het beeld en bracht het terug naar het museum.

"Dit is een van de mooiste standbeelden van Achnaton", volgens de directeur van het museum. "Het laat het vakmanschap van de Egyptische kunstenaars uit die tijd zien." Dit laat hij weten aan de NOS. Eerder werden er al drie vermiste kunstvoorwerpen gevonden. De voorwerpen lagen rondom het museum, waar de plunderaars ze achter lieten.

De plunderaars grepen de onrusten in Cairo aan om in te breken in het Egyptisch Museum. Ze sloegen enkele vitrines kapot en namen tientallen voorwerpen mee. Om hoeveel objecten het gaat is nog niet bekend. Er moet eerst een volledige inventarisatie worden gemaakt. De topstukken van het museum zijn volgens minister van Oudheden Hawass nog veilig. Ook het beroemde gouden masker van Toetanchamon ligt volgens hem nog in het museum.

Laatst gewijzigd: 2011-05-09 10:46:50 · Gepubliceerd: 18 februari 2011 - 246