Sketch Toon Hermans ontrafeld

Wat ruist daar door het struikgewas? #toonhermans

Nieuws door

archief oud artikel 21 februari 2011 Opmerkelijk Wat ruist daar door het struikgewas...? Toon Hermans liet ons in het ongewisse in zijn meest beroemde sketch. Het antwoord is nu eindelijk boven water. Het is Napoleon!

Het antwoord komt van Rogier en Michaël Steenhouder, beide verbonden aan de Universiteit Twente. Volgens hen las Toon Hermans het liedje in een Nederlandse vertaling van het boek van de beroemde Duitse schrijver Karl May. Hierin wordt een Duits liedje geciteerd: "Was kraucht nur dort im Busch herum? Ich glaub', es ist..." Net als in de sketch van Toon Hermans blijft het liedje een vraag.

Napoleon

Maar in de Duitse versie van Karl May's boek kwamen de onderzoekers achter de hele tekst van het lied. "Was kraucht nur dort im Busch herum? Ich glaub', es ist Napolium." Na verder onderzoek blijkt dit liedje echt te bestaan en al in 1813 werd gezongen. Het verwees in die tijd naar Napoleon Bonaparte. De latere versies gingen over Napoleon III.

Toon Hermans

Waarschijnlijk kende Toon Hermans het oorspronkelijke Duitse liedje niet. Op de vraag van biograaf Jacques Klöters wat er door het struikgewas ruiste, gaf Toon maar moeizaam antwoord. Uiteindelijk zei hij: "Ja weet ik veel, zo'n klein wit dingetje of zo". Het hele onderzoek is te lezen in het nieuwste nummer van Onze Taal.

Laatst gewijzigd: 2011-05-09 10:46:50 · Gepubliceerd: 21 februari 2011 - 529

Dit past bij 'Sketch Toon Hermans ontrafeld'