Favoriete nominaties Oscars 2011

Wie wint een #OscarAwards?

Redactioneel door

archief oud artikel 25 februari 2011 Cultuur Amsterdam, Noord-Holland Elk jaar zitten regisseurs en acteurs weer op het puntje van hun stoel als de gouden envelop wordt opengemaakt. Welke film gaat er naar huis met een felbegeerde Oscar? Tien films zijn genomineerd voor de prijs. De redactie van DagjeWeg.NL onthult haar favorieten.

127 Hours

1. Vijf dagen lang opgesloten zitten in een afgelegen kloof en niemand die weet waar je zit. Het overkwam bergbeklimmer James Franco, die om te overleven zelfs zijn eigen arm moest afzagen. 127 Hours is de verfilming van een waargebeurd verhaal over de nachtmerrie van elke avonturier. Vast komen te zitten met je arm, terwijl in de verste verte niemand te bekennen is. En wat moet je dan? De film van regisseur Danny Boyle laat zien wat het soms kost om te overleven. En ook al speelt de film zich grotendeels af op één locatie, de spanning blijft om te snijden.

De Oscars worden uitgereikt in Los Angeles in de nacht van zondag 27 op maandag 28 februari.
De Oscars worden uitgereikt in de nacht van zondag 27 op maandag 28 februari

Inception

2. Na dat je de film Inception hebt gezien, durf je nooit meer te dromen. De film gaat namelijk over een dief, Dom Cobb (Leonardo DiCaprio), die is gespecialiseerd op het gebied van extraction, het stelen van geheimen terwijl iemand droomt. Dan is iemand het meest kwetsbaar. Cobb is om deze gave niet geliefd en als straf wordt zijn gezin bij hem weggehaald. De enige manier om hen weer terug te zien is inception, het omgekeerde van extraction. Want als je ideeën uit een droom kan stelen, kan het omgekeerde ook. Bij inception worden er ideeën bij de dromer ingepland. De film sleurt je van de ene droomwereld naar de andere. Wie durft zijn ogen nog dicht te doen?

Black Swan

3. Als ballerina is het de ultieme droom om als de Zwanenkoningin te dansen in het beroemde balletstuk het Zwanenmeer. Nina Sayers (Natalie Portman) krijgt de unieke kans om zowel de zwarte als de witte zwaan te spelen. De witte zwaan staat voor onschuld en elegantie, de zwarte zwaan voor bedrog en sensualiteit. Sayers duikt zo in haar rol, dat haar duistere kant obsessieve vormen begint aan te nemen. Regisseur Darren Aronosky maakt van Black Swan zowel een realistisch psychologisch drama als een krankzinnige horrorfilm en bewijst dat die genres prima hand in hand gaan.

The King's Speech

4. Je bent koning van Engeland en hebt een ernstig stotterprobleem. Daar is koning George VI mooi klaar mee. Zijn land staat aan de vooravond van een grote oorlog en het volk heeft een sterke leider nodig. Zijn vrouw Elizabeth gaat op zoek naar een logopedist. Het is Lionel Logue die George uit zijn lijden moet verlossen. Beetje bij beetje krijgt de koning vertrouwen in zijn stem. En ontstaat er een mooie vriendschap tussen de logopedist en de koning. Leef mee met dit drama The King's Speech, dat de grote winnaar moet worden van de Oscar-uitreiking. De film is genomineerd voor maar liefst twaalf Oscars.

The Social Network

5. Wie geen Facebook heeft, doet tegenwoordig niet meer mee met de wereld. Dit online vriendennetwerk houdt inmiddels vijfhonderd miljoen wereldburgers bezig. Reden genoeg voor een film over het ontstaan van dit enorme succes en over de bedenker Mark Zuckerberg: The Social Network. Als Zuckerberg op een avond wordt gedumpt door zijn vriendin, bedenkt hij een idee om zich te kunnen onderscheiden van alle rijke Harvardstudenten. Gevolg: Facebook. Nog geen zes jaar en vijfhonderd miljoen vrienden later is Mark Zuckerberg de jongste miljardair in de geschiedenis. Maar succes is ook niet alles...

Alle Oscarnominaties

Avondje naar de film? DagjeWeg.NL heeft een overzicht van alle leuke bioscopen in Nederland.

Laatst gewijzigd: 2011-05-09 10:46:50 · Gepubliceerd: 25 februari 2011 - 571