1

Rijksmuseum bezit bijzonder Surinaams glas

Gelegenheidsglas met voorstelling suikerplantage #rijksmuseum

Rijksmuseum-Amsterdam Nieuws door

archief oud artikel 4 maart 2011 Cultuur Amsterdam, Noord-Holland Eigenaren van een plantage toastten vroeger met speciale glazen op het welzijn van hun bezit. Het Rijksmuseum heeft zo'n zeldzaam 18e-eeuws gelegenheidsglas verworven, waar de Surinaamse suikerplantage Siparipabo op is afgebeeld.

Het bijzonder glas is gegraveerd met gedetailleerde voorstellingen, die deels zijn gepolijst. Op het glas staat de tekst 't welvaren van Siparipabo. Na de heropening van het Rijksmuseum krijgt het 18e-eeuwse glas een plek in de opstelling van 18e eeuw. Hier vertelt het glas het verhaal van de plantage-economie van Suriname.

Welzijn

Plantage-eigenaren in Suriname of Europa toastten met dit soort glazen op het welzijn van hun bezit. In dit geval was dit de suikerplantage Siparipabo in Suriname. Deze plantage lag aan de Commewijnerivier. Waarschijnlijk heeft Catharina Marcus, eigenaresse van de plantage begin 18e eeuw, het glas besteld. Op het glas is een rustende slavin te zien en een slaaf met een schop en een bundel suikerriet. Een andere gravure laat het huis van de planter, de suikermolen en de slavenhutten zien.

Stilstaan bij slavernij

Eveline Sint Nicolaas, conservator Geschiedenis, zag meteen dat het een heel bijzonder glas is. "Er zijn maar weinig glazen die verwijzen naar Surinaamse plantages en de combinatie met de prominent afgebeelde slaven bij de suikermolen, maakt het een bijzondere aanwinst. De voorstelling en tekst zetten je aan het denken. Waarom staat er 'welvaren'? Dat effect heeft het hopelijk straks ook op de bezoekers."

Slavernij

Nadat Nederland Nieuw-Amsterdam (New York) inruilde voor de kolonie Suriname, brachten de Nederlanders slaven uit Afrika naar het land. In 1775 waren er zo'n 600 Surinaamse plantages. Dit verleden wil het Rijkmuseum met het Surinaamse glas belichten.

Lees meer over nieuwe aanwinsten van musea op DagjeWeg.NL.

Laatst gewijzigd: 2011-05-09 10:46:50 · Gepubliceerd: 4 maart 2011 - 260